Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

O Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών ΓΕΙΤΟΝίΑ, την Παρασκευή 13/9, στα Δαφνάτα Σταυρού

Την τελευταία για την φετινή θερινή περίοδο, εμφάνισή του, κάνει την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, στις 8 το βράδυ, στα Δαφνάτα Σταυρού, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία", με τραγούδια από την πλούσια λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας.
Πρόκειται για την 39η εμφάνιση της "Γειτονίας" στα δύο και κάτι χρόνια δράσης της, κατά τη διάρκεια των οποίων ανταποκρίθηκε σε όλα σχεδόν τα καλέσματα πολιτιστικών και άλλων τοπικών φορέων, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση, χωρίς να χρειάζεται εξέδρα, χωρίς τη χρήση μικροφωνικής εγκατάστασης και χωρίς οικονομική ενίσχυση απ' οπουδήποτε.
Ειδικά στην εκδήλωση της Παρασκευής, θα συμμετέχει και η Νεανική ΓΕΙΤΟΝίΑ, με παραδοσιακά τραγούδια που έχει προσαρμόσει για το παιδικό φωνητικό σύνολο και θα διευθύνει, η δασκάλα μουσικής Άρτεμις Πουλημένου.

Τον Πολυφωνικό Χορό, με 23 μέλη, συντονίζει όπως πάντα, ο Γιώργος Ανυφαντής, ενώ στην κιθάρα θα συνοδεύσει (και τη Νεανική ΓΕΙΤΟΝίΑ) ο Γεράσιμος Βλάχος, καθηγητής κιθάρας στο Ιόνιο Ωδείο, καθώς ο Γιώργης Χονδρογιάννης (Μπεζερής) απουσιάζει στο εξωτερικό. Την λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.

Οι δύο προηγούμενες εκδηλώσεις

Όπως συνέβη σε όλες τις εμφανίσεις της ΓΕΙΤΟΝίΑΣ, έτσι και στους Σιναράδες και στις Μπενίτσες, το συγκρότημα των Κυνοπιαστών έτυχε θερμής υποδοχής και υψηλού επιπέδου φιλοξενίας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Κυραδικιά" από κοινού με τους άλλους τοπικούς φορείς, στη μία περίπτωση και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Ενορία στην άλλη. Και στις δύο περιπτώσεις, μαζική ήταν η προσέλευση των κατοίκων, ενώ καταγράφηκε και η παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Συγκινητική επιστολή

Για την εκδήλωση στους Σιναράδες λάβαμε και μία συγκινητική επιστολή από τον κ. Στέλιο Φ. Γραμμένο, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι "οι Σιναραδίτες μαζί με τους φιλοξενούμενούς μας, ζήσαμε με βραδιά ξεχωριστή με... ακούσματα καταχωνιασμένα στα κατάβαθα της μνήμης μας"."Ως Κερκυραίος Μεσοχωρίτης, Σιναραδίτης αλλά και εκ μέρους των συντοπιτών μου" καταλήγει ο κ. Γραμμένος, "ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της ξεχωριστής εκείνης βραδιάς, με την ευχή απρόσκοπτης συνέχειας - αλλά και διεύρυνσης σε καινούργια ακούσματα τραγουδιών - της προσπάθειας αυτής διάσωσης και διάδοσης του θησαυρού της λαϊκής μας παράδοσης, ακρογωνιαίου λίθου του πολιτισμού μας ως Έθνoυς"


Πολιτιστικός Σύλλογος "Κυραδικιά" Σιναράδων: Νοσταλγική και μελωδική βραδιά 
με τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών 



Με ιδιαίτερα θερμά λόγια περιγράφει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Κυραδικιά" Σιναράδων, την εκδήλωση με τη "Γειτονία", στον ιστότοπό του keradikia.blogspot.gr, όπου παρατίθενται φωτογραφίες και βίντεο και αναφέρονται τα εξής:

"Πραγματικά υπέροχη η βραδιά που ζήσαμε ακούγοντας τις όμορφες ερμηνείες του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «Γειτονiα». Ο όμορφος χώρος του προαύλιου του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου βοήθησε ακόμη περισσότερο στο να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση που θα μείνει για καιρό στις μνήμες όλων μας.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιναράδων, Γιάννης Μπορμπότης,
καλωσορίζει τη "Γειτονία"
Τα 18 τραγούδια που απέδωσαν έκαναν τους παλιότερους να σιγοτραγουδούν με νοσταλγία και τους νεότερους να έρθουν σε επαφή με την μουσική λαϊκή παράδοση του τόπου τους. Η ανταπόκριση συγχωριανών αλλά και επισκεπτών ήταν πραγματικά μεγάλη.
Η επεξήγηση για την ιστορία και την προέλευση πριν από κάθε τραγούδι από τον κ. Στέφανο Πουλημένο μας έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε κέρασμα από τον Σύλλογό μας στο προαύλιο του κτιρίου της Φιλαρμονικής Σιναράδων. Εκεί γίναμε όλοι μια παρέα συνεχίζοντας το τραγούδι".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου