Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Βυζαντινοί ύμνοι και κάλαντα των Χριστουγέννων, από τη Βυζαντινή Χορωδία των Κυνοπιαστών

Μια ασυνήθιστη για τα τοπικά δεδομένα, αλλά όχι άγνωστη προσέγγιση της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων, προσέφερε στους Καστελλάνους Μέσης το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 και στους Κυνοπιάστες, τη Δευτέρα 23 του μηνός, η Βυζαντινή Χορωδία Κυνοπιαστών, σε διεύθυνση του καθηγητή - πρωτοψάλτη Γρηγόρη Δραγανίγου.
Η νεότευκτη Χορωδία, απέδωσε ύμνους και κάλαντα των Χριστουγέννων, σε διάφορους ήχους της Βυζαντινής μουσικής, αντλώντας τα θέματά της από την υμνολογία της εκκλησίας μας και τη λαϊκή παράδοση.
Η συναυλία αυτή, ανεξάρτητα από τις μελωδικές προτιμήσεις του καθενός, απέδωσε μία ακόμη εκδοχή επικοινωνίας με το Θεό και μεταξύ μας και συνιστά συμβολή στην δεδομένη ποικιλομορφία με την οποία γιορτάζεται στην Κέρκυρα, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης καθώς, τους ίδιους περίπου ύμνους, τους ακούει κανείς εδώ, σε κάθε λογής ερμηνείες.
Τους ακούει στην εκδοχή της λαϊκής κερκυραϊκής ψαλτικής αλλά και στην έντεχνη έως και περισπούδαστη τετράφωνη διασκευή της. Τους παρακολουθεί σε διασκευές της Βυζαντινής εκδοχής σε τετράφωνη απόδοση με τη συνοδεία αρμονίου (Πολυκράτη, Σακελλαρίδη κλπ.). Τους συναντά επίσης, στην εκδοχή της Καθολικής εκκλησίας, με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.
Κάτι αντίστοιχο περίπου, συμβαίνει και με τα κάλαντα και γενικότερα τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, στα οποία βρίσκει κανείς πλήθος εκδοχών και επιρροών ελληνικών και ευρωπαϊκών.
΄Ετσι είναι ο τόπος μας. Σταυροδρόμι της διαρκούς κίνησης λαών και πολιτισμών και είναι απόλυτα φυσικό ν’απουσιάζει η μονολιθική θεώρηση των πραγμάτων και εν προκειμένω, η μονοσήμαντη υμνολογική προσέγγιση των Χριστουγέννων.
Ο στίχος με τον οποίο ξεκινούν τα κερκυραϊκά κάλαντα, «λαμπροφορά η ανατολή κι η δύση καμαρώνει» έρχεται να επιβεβαιώσει την πραγματικότητα ενός τόπου ανάμεσα σ’ ανατολή και δύση, εξοικειωμένου με τ’ ακούσματα που μας έρχονται και από τους «δύο κόσμους και πολιτισμούς».
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της
Παρακολουθώντας λοιπόν απ’ αυτή τη σκοπιά τη συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας των Κυνοπιαστών, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια, να επαινέσουμε την ποιότητα που σε μικρό χρόνο έχει πετύχει και να ευχηθούμε να συνεχίσει την πορεία της σε δρόμους επιτυχίας και γενικής αναγνώρισης.
Συγχαρητήρια αξίζουν στον ακούραστο και καλοσυνάτο δάσκαλό της, Γρηγόρη Δραγανίγο (φωτο), στον πολύτιμο συνεργάτη του στη χορωδία και στο ψαλτήρι της εκκλησίας, δρα Ιστορίας, Δημήτρη Μεταλληνό και σ’ όλα τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας, είτε είναι Κυνοπιαστινοί είτε όχι.
Ιδιαίτερη αναφορά – νομίζω - δικαιούται και ο χορωδός Κώστας Κολοβός, που εκτός από τη συμβολή του στη χορωδία, ανέγνωσε κατατοπιστικά κείμενα πριν από κάθε ύμνο, με το δικό του μοναδικό εκφραστικό τρόπο.
Παρουσίες
Τη συναυλία στον Ι.Ν. της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών, παρακολούθησαν ο εφημέριος της Ενορίας, π. Χρυσόστομος Κουτσούρης, που επαίνεσε την πρωτοβουλία και σημείωσε ότι είναι αποδεκτός και ευλογημένος κάθε τρόπος επικοινωνίας με το Θεό, ο εφημέριος της Καμάρας π. Ανδρέας Μαζαράκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θωμάς Σούλος, ο Πρόερος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Αντώνης Πουλημένος, ο πρώην Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου