Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ζημιές σε σπίτι από πτώση γέρικου ελαιοδέντρου

Ένα μικρό αεράκι το μεσημέρι του Σαββάτου (1η Μαρτίου 2014) στάθηκε αρκετό για να ρίξει στο έδαφος, κάθετα στο δρόμο και στην αυλή του γειτονικού νεόδμητου σπιτιού, μια ολόκληρη γέρικη ψηλόκορμη ελιά. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή των Κυνοπιαστών, κάτω από το Σόχωρο, λίγο πριν το σπίτι του Σωτ. Ρεβύθη και το σπίτι που έπαθε σημαντικές ζημιές είναι της οικογένειας Γκρέμου.
Η πτώση του ελαιοδέντρου, έκοψε την παροχή ρεύματος ρίχνοντας στο έδαφος και το μεταλλικό ιστό της. Κατέστρεψε επίσης το μεγάλο μεταλλικό πορτόνι της αυλής του σπιτιού και τμήμα από τα κάγκελα του μπαλκονιού του 1ου ορόφου. Τα κλαδιά της ελιάς έφτασαν ακόμη και στην πρόσοψη του σπιτιού, ενώ πιθανότατα έκοψαν και ένα καλώδιο του ΟΤΕ.
Ο συντοπίτης που υπέστη τις ζημιές ειδοποίησε την Αμεση Επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ανταποκρίθηκε ταχύτατα και ελευθέρωσε το δρόμο κόβοντας τον κορμό και τα κλαδιά της ελιάς και τη ΔΕΗ, συνεργείο της οποίας αποκατέστησε την παροχή του ρεύματος.
Όπως αποδείχτηκε, ο κορμός της γέρικης ελιάς, ηλικίας περίπου τριών αιώνων, ήταν κούφιος και σάπιος και έσπασε κοντά στο έδαφος, υποχωρώντας στο μεγάλο βάρος κορμού και κλαδιών, που υπερέβαιναν σε ύψος τα 10 μέτρα.
Το γεγονός αυτό επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα σε όσους έχουν γέρικα δέντρα δίπλα στα σπίτια τους. Ειδικότερα, για τις παλιές ελιές του κερκυραϊκού ελαιώνα, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει, σε κάθε περίπτωση, πολύ δε περισσότερο, όταν είναι δίπλα σε σπίτια, να κατεβάζουν το ύψος τους στα 4 μέτρα, όπως προβλέπει και η σχετική οδηγία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Κέρκυρας. Το δέντρο σ’ αυτό το ύψος (των τεσσάρων μέτρων), ενισχύει την αντοχή του, αναπτύσσει νέα κλαδιά με ζωηρό φύλλωμα και για όσους ενδιαφέρονται, ξαναγίνονται και παραγωγικά.

Υπενθυμίζουμε ότι τα δέντρα αυτά είναι ζωντανά μνημεία της κερκυραϊκής φύσης και η κοπή τους από τη ρίζα, απαγορεύεται από το νόμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου