Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Θερμή υποδοχή στο ποιοτικό άλμα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, με την επιτυχημένη συναυλία της στο Δημ. Θέατρο

ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ, ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ, ΣΤΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΥ Π. ΦΡΟΥΡΙΟΥ

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα – σταθμός στην 48χρονη ιστορία της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, καταγράφηκε η συναυλία που έδωσε το Μουσικό της Σώμα, για πρώτη φορά, το περασμένο Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας.
Η συναυλία περιλάμβανε στο πρόγραμμά της, μουσική από μεγάλες γνωστές επιτυχίες του διεθνούς κινηματογράφου όπως, «Οι πειρατές της Καραϊβικής», «Η ζωή είναι ωραία», «Ο βιολιστής της στέγης», «Ο τελευταίος των Μοϊκανών», «Τιτανικός» κ.α.
Στη συναυλία παρουσιάστηκαν ως σολίστ επευφημούμενοι από το κοινό για την εντυπωσιακή ποιοτική τους απόδοση, στα φλάουτα, η Ολγα Μητσοπούλου και η Αννα Μαρία Ανυφαντή, στα κλαρίνα, ο Θωμάς Τσακνάκης και ο 10χρονος Κωνσταντίνος Σπ. Ανυφαντής, στην τρομπέτα, ο Νίκος Νίκας και στο ακορντεόν ο Κωστής Γλυκιώτης.
Το πρόγραμμά της άνοιξε με το εμβατήριο «Γεώργιος Αρκούδης» που συνέθεσε ο αρχιμουσικός της Παλαιάς Φιλαρμονικής Σπύρος Προσωπάρης, στη μνήμη του αξέχαστου – επί 32 χρόνια - αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών.
Με το ίδιο εμβατήριο, το οποίο προσκλήθηκε από το μαέστρο Σπύρο Νίκα και διηύθυνε ο όδιος ο συνθέτης του, Σπύρος Προσωπάρης, έκλεισε η συναυλία με το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.
Η ανταπόκριση του φιλόμουσου κοινού της Κέρκυρας ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, πλησιάζοντας  - τηρουμένων των αναλογιών – αυτήν των άλλων Φιλαρμονικών, στον ίδιο χώρο.
Η απόδοση του μουσικού συνόλου της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά από παλαιούς και έμπειρους μουσικούς, που την παρακολούθησαν.
Τα ευνοϊκά σχόλια και η θερμή υποδοχή της συναυλίας, συγκίνησαν τον αρχιμουσικό Σπύρο Νίκα αλλά και όλους τους μουσικούς, όπως και τη διοίκηση της Φιλαρμονικής, που χάρηκαν την επιτυχία του τολμηρού εγχειρήματος και δήλωναν γεμάτοι αυτοπεποίθηση, τη βούλησή τους να συνεχίσουν τη διαρκή πορεία ποιοτικής ανόδου των επιδόσεών της.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Γραμματέας του Δ.Σ. και από τους μουσικούς που συμμετέχουν στην Φιλαρμονική από την ίδρυσή της, Σπύρος Α. Πουλημένος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αντώνης Ν. Πουλημένος, που ανήκει στην τρίτη γενιά της οικογένειάς του, που την υπηρετεί επίσης από την ίδρυσή της.

Τη συναυλία παρακολούθησαν η αντιδήμαρχος Βαρβάρα Βλάσση, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ι.Ν. Χρήστος Κονταρίδης, ο Διοικητής της Τροχαίας Κέρκυρας Σπύρος Σκολαρίκης, ο Αντιπρόεδρος της Χορωδίας Κέρκυρας και το Επιμελητηρίου, βαρύτονος Παντελής Κοντός, ο αντιπρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (ΦΕΚ) Σπύρος Παδοβάς, ο αρχιμουσικός της Παλαιάς Σπύρος Προσωπάρης, η μαέστρος της Δημοτικής Χορωδίας «Δημόδοκος» Δήμητρα Καλογεροπούλου, ο εφημέριος των Κυνοπιαστών αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Κουτσούρης, ο Πρόεδρος της Εστίας Ιστορίας και Πολιτισμού των Κυνοπιαστών Γιώργος Ανυφαντής, ο χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας Κυνοπιαστών Γρηγόρης Δραγανίγος, ο πρώην Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος κ.α.


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ

Το διήμερο 22 και 23 Μαρτίου 2014, οι Κυνοπιάστες δεν είχαν την τιμητική τους στην πόλη μόνο με την συναυλία της Φιλαρμονικής στο Δημοτικό Θέατρο. Τρία ακόμη μουσικά - με την ευρεία έννοια του όρου -  σχήματα του χωριού, οι περί την εκκλησία χορωδίες, έδωσαν δυναμικό και συνάμα ποιοτικό το "παρών" στο Γ΄ Φεστιβάλ Εκκλησιαστικών Χορωδιών, που οργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στον ΄Αγιο Γεώργιο του Παλιού Φρουρίου της Κέρκυρας.
Συγκεκριμένα, την πρώτη  μέρα του φεστιβάλ, παρουσιάστηκε με εκκλησιαστικούς ύμνους, η μικτή Βυζαντινή Χορωδία των Κυνοπιαστών, με χοράρχη το θεολόγο - καθηγητή μουσικής Γρηγόρη Δραγανίγο
Η απόδοσή της, ήταν μελωδική και ανάλαφρη, κυρίως λόγω της συμμετοχής και γυναικών, χωρίς να χάνει το Βυζαντινό της ηχόχρωμα. Δίκαια απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού και τα ευνοϊκά σχόλια από παντού.
- Εύγε, στον χοράρχη Γρηγόρη και τους ψάλτες του βυζαντινού χορού. 'Αξιοι!

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, άνοιξε με την Παιδική Χορωδία της Ενορίας των Κυνοπιαστών, που διηύθυνε η καθηγήτρια μουσικής Δήμητρα Καλογεροπούλου. Ήταν το μοναδικό παιδικό σχήμα της διοργάνωσης και εξέπληξε ευχάριστα όσους δεν την είχαν ξανακούσει, με τις καλλιεργημένες φωνές των παιδιών και το αρμονικό δέσιμό τους, που απέδιδε αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολή, αγγελικό, άριστο. 
- Εύγε στα παιδιά και τη μαέστρο τους!

Προς το τέλος τη δεύτερης μέρας, παρουσιάστηκε η μικτή τετράφωνη Εκκλησιαστική Χορωδία της Ενορίας των Κυνοπιαστών, σε διεύθυνση της καθηγήτριας φωνητικής Σταματίνας Καρύδη, που απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους κατά το ύφος της κερκυραϊκής ψαλτικής.  'Οποιες επιφυλάξεις και νάχει κανείς για την πιστότητα της απόδοσης του ύφους της κερκυραϊκής ψαλτικής, που κατέγραψε και διέσωσε ο μακαριστός παπα - Κώστας Σουρβίνος, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της άριστης δουλειάς που γίνεται στο επίπεδο της μουσικής διδασκαλίας. Αποτελέσματα που εκφράζονται μέσα από τις καλλιεργημένες - καλοδουλεμένες φωνές των μελών της, που συγκροτούν ένα σύνολο εξαιρετικό, το οποίο χαίρεται κανείς ν' ακούει. Δίκαια λοιπόν και αυτό το χορωδιακό σύνολο των Κυνοπιαστών, απέσπασε θετικά έως διθυραμβικά σχόλια από παντού.
- Πάντα τέτοια! Εύγε στη μαέστρο τη Σταματίνα και σ' όλους και όλες τους/τις χορωδούς, που προσθέτουν σε ό,τι κάνει τους Κυνοπιάστες, το μοναδικό χωριό με τόσο και τέτοιο μουσικό - χορωδιακό δυναμικό, χωριό με ζωντανή αυτήν την παράδοση που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη του χρόνου...
Για όλα αυτά αξίζουν βέβαια συγχαρητήρια και στον εφημέριο π. Χρυσόστομο και σε όλους όσους εργάζονται και στηρίζουν αυτήν την πολυεπίπεδη προσπάθεια.

Σ.Σ. Ελπίζω να έχουμε σύντομα και φωτογραφίες ή βίντεο από τις χορωδίες μας για ανάρτηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου