Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Τιμήθηκε στη γενέτειρά του, τους Κουραμάδες, 18 χρόνια μετά το θάνατό του, ο μεγάλος Κερκυραίος Γεράσιμος Χυτήρης

ΘΕΡΜΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ "ΓΕΙΤΟΝίΑ"

Με τον πλέον παραστατικό, εύληπτο αλλά ταυτόχρονα και σεμνό τρόπο, τιμήθηκε το βράδυ της  Παρασκευής 28 Αυγούστου 2015, δεκαοκτώ (18) χρόνια μετά το θάνατό του, στη γενέτειρά του, τους Κουραμάδες, από τέσσερις τοπικούς φορείς, ο μεγάλος Κερκυραίος λογοτέχνης, ιστορικός και λαογράφος Γεράσιμος Χυτήρης.
Αρχικά έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιγραφής στην πρόσοψη του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε και έζησε ο Γεράσιμος Χυτήρης, από τους προέδρους των τεσσάρων συνδιοργανωτών φορέων και συγκεκριμένα: Τον Δημήτρη Γραμμένο πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κουραμάδων, την Κωνσταντίνα Τσιρώνη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουραμάδων, το Φώντα Αλαμάνο, πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας «Νίκος Πακτίτης» και τον Γιώργο Ανυφαντή, πρόεδρο της Εστίας Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών «Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής».
Την αναγγελία της τελετής έκανε η Σπυριδούλα Αυγούστη – Γραμμένου.
Στα αποκαλυπτήρια παρίσταντο ως παραστάτες, ζευγάρι νέων των Κουραμάδων, η Ηρώ Γραμμένου και ο Άρης Γραμμένος,  με παραδοσιακές κερκυραϊκές ενδυμασίες  τις οποίες, με χαρά διέθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου «Λαοδάμας» Δημήτρης Κάντας, ενώ το σύνθημα αποκάλυψης της επιγραφής, έδωσε σάλπισμα του νεαρού τρομπετίστα Σπύρου Ζερβού από τη Φιλαρμονική Κυνοπιαστών.

Εν πομπή στα Πέντε Πηγάδια

Ακολούθησε κίνηση εν πομπή των συμμετεχόντων στην μικρή αυτή τελετή, από το σπίτι του Γεράσιμου Χυτήρη, δια μέσου του κεντρικού δρόμου του χωριού, στα Πέντε Πηγάδια των Κουραμάδων, όπου πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος της εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης για τη ζωή και το έργο του Γεράσιμου Χυτήρη.
Στην κορυφή της πομπής βρέθηκε το ζεύγος των νεαρών Κουραμαδιτών,  με την μελωδική συνοδεία των δύο λαϊκών  οργανοπαικτών, ενώ ακολουθούσαν τα λοιπά  μέλη του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «Γειτονία» με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και πλήθος κόσμου ντόπιων και επισκεπτών που συμμετείχαν στην τελετή των αποκαλυπτηρίων.

Χαιρετισμοί και ομιλίες

Στην εκδήλωση στα Πέντε Πηγάδια, σε ένα χώρο πανέμορφο που είχε γεμίσει από κόσμο, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κουραμάδων Δημ. Γραμμένος,  ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας «Ν. Πακτίτης» Φώντας Αλαμάνος, ο Αντιδήμαρχος Μέσης Κέρκυρας Γιώργος Καρύδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιόνιων Νησιών Χρήστος Μωραϊτης και ο γιός του τιμώμενου μεγάλου Κερκυραίου, πρώην υπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης.
Για τη ζωή και το έργο του Γεράσιμου Χυτήρη, μίλησε διεξοδικά ο Κουραμαδίτης ιστορικός Ανδρέας Κ. Γραμμένος, παρουσιάζοντας στο κοινό συνοπτικά και παραστατικά, τα λογοτεχνικά, ποιητικά, ιστορικά, γλωσσολογικά και λαογραφικά του πονήματα, τη σχέση του με τους Κουραμάδες  και την ανυπέρβλητη αγάπη του για την Κέρκυρα και την πατρίδα. Στο σημείο της ομιλίας του που αφορούσε τις ραδιοφωνικές του εκπομπές στον τοπικό ραδιοσταθμό, ακούστηκε φωνητικό ντοκουμέντο με απόσπασμα εκπομπής του 1979, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΒΔ Ελλάδος (σημερινή ΕΡΑ Κέρκυρα) με θέμα τη γέννηση του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλή Παγκράτη που παρουσίασε στοιχεία από τη σχέση του Γεράσιμου Χυτήρη με την Εταιρεία, όπου υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως γραμματέας, ενώ αφηγήθηκε και μικρές ιστορίες  από την γνωριμία του με τον μεγάλο Κερκυραίο.
Ο Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας Γιάννης Πιέρης, που δεν ήταν δυνατόν να παραστεί λόγω ταυτόχρονης διεξαγωγής της προγραμματισμένης από καιρό τακτικής γενικής συνέλευσης, απέστειλε προς τους διοργανωτές συγχαρητήριο μήνυμα για την πρωτοβουλία τους, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στο έργο και την προσφορά του Γεράσιμου Χυτήρη, στην Κέρκυρα. Το μήνυμα του κ. Πιέρη διάβασε ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του  άλλοτε Δήμου Αχιλλείων, Κώστας Κολοβός.
Τέλος, ο πρώην νομάρχης Κέρκυρας και τώρα γραμματέας της Εστίας Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών «Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής», Στεφανος Πουλημένος, εστίασε την ομιλία του σε σημεία του έργου του Γεράσιμου Χυτήρη και ιδιαίτερα στα Λαογραφικά της Κέρκυρας και το Κερκυραϊκό Γλωσσάρι, που αναφέρονται στη λαϊκή μουσική παράδοση της υπαίθρου Κέρκυρας με τις άκρως ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές καταγραφές και παρατηρήσεις του ερευνητή – συγγραφέα.

Επίλογος με τραγούδια από τη «Γειτονία»



Η εκδήλωση έκλεισε με κερκυραϊκά τραγούδια απ’ αυτά που έτυχαν εκτεταμένων και εμπεριστατωμένων αναφορών  στο λαογραφικό έργο του Γεράσιμου Χυτήρη. Τραγούδια του γάμου, της αγροτικής ζωής, παραλογές της αποκριάς και τραγούδια των πανηγυριών μας, που απέδωσε ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών, με συντονιστή, όπως πάντα, το Γιώργο Ανυφαντή και με τη συνοδεία του Γιώργου Χονδρογιάννη – Μπεζερή στην κιθάρα και του Σωτήρη Ραφτόπουλου στο βιολί.

Θερμό χειροκρότημα από το κοινό

Το πολυάριθμο κοινό που γέμισε ασφυκτικά την πλατεία των Κουραμάδων στα Πέντε Πηγάδια, χειροκρότησε θερμά την όλη εκδήλωση, με σεβασμό, θαυμασμό και εκτίμηση για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου της βραδιάς Γεράσιμου Χυτήρη.
Ανάμεσα στο κοινό διακρίναμε τον επιτ. Καθητητή του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέα – ποιητή, Στέφανο Παϊπέτη, το συγγραφέα και προσωπικό φίλο της οικογένειας Χυτήρη, Λουκιανό Ζαμίτ, τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους, τον Κουραμαδίτη δημοτικό σύμβουλο Κέρκυρας Γιάννη Πιέρρη, το φιλόλογο - πρώην αντιδήμαρχο Κέρκυρας και Αχιλλείων, Τάσο Ποταμίτη, το δημοσιογράφο – υπεύθυνο των εκδόσεων «Αλκίνοος» Χρήστο Μέμο – Κορφιάτη, τους προέδρους των κοινοτήτων Καστελλάνων Μέσης, Αθανασία Πανάρετου και Καλαφατιώνων, Σπύρο Μπράτο, Αγ. Προκοπίου Μαρί Καρύδη - Τζώρα, τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Αντώνη Πουλημένο, τον γιατρό καρδιολόγο Γιάννη Χυτήρη, το συλλέκτη ιστορικών της Κέρκυρας ντοκουμέντων, Γιώργο Σουρτζίνο κ.α.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κοινωνική λειτουργός Μαρουδιώ Ελευθερίου, την προβολή εικόνων και τον ήχο επιμελήθηκε ο Φώντας Αλαμάνος, το φωτισμό φρόντισε ο Σπύρος Γραμμένος, ενώ την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης είχαν ο πρόεδρος της Κοινότητας και ο Χρήστος Λαγκαδίτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου