Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Νεανική θεατρική παράσταση με άφθονο γέλιο για "τα προικιά τση Φρόσως", στην πλατεία των Κυνοπιαστών



Έδωσε ζωή στο χωριό, πρόσφερε απλόχερα σκηνές χαράς και αφορμές για άφθονο γέλιο, αποκάλυψε κρυφά ταλέντα μεταξύ των νεαρών ερασιτεχνών ηθοποιών και απέδειξε για μια ακόμη φορά, τις δημιουργικές δυνατότητες της τοπικής κοινωνίας και στο χώρο του πολιτισμού, με τοπική ταυτότητα.
Ο λόγος για την θεατρική παράσταση με τίτλο «Το προικιό τση Φρόσως», που έγραψε ο εκπαιδευτικός Κώστας Μάμαλος, σε μια γλωσσική εκδοχή τοπικού ιδιώματος και παρουσίασε ο Ερασιτεχνικός Θίασος Νέων των Κυνοπιαστών, στην κεντρική πλατεία των Κυνοπιαστών, την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015, πάντα με την άριστη καλλιτεχνική επιμέλεια της δασκάλας Ευτυχίας Σουρβίνου – Ανυφαντή, που είναι και η ψυχή της προσπάθειας.
Πρόκειται για την 5η συνεχή χρονιά που ο θίασος των νέων του χωριού ανεβάζει θερινή θεατρική παράσταση, πάντα με την ακάματη, εθελοντική πρωτοβουλία της Ευτυχίας και του συζύγου της Σπύρου Ανυφαντή, ο οποίος αναλαμβάνει και διεκπεραιώνει με επιτυχία τις πολλές οργανωτικές απαιτήσεις των εκδηλώσεων.
Αυτή τη φορά η παράσταση έγινε υπό την αιγίδα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, καθώς οι πλείστοι των συντελεστών είναι μουσικοί - μέλη της, και είχε τη στήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών και της Ενορίας του χωριού, ενώ για μια ακόμη φορά συμμετείχε ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», αποδίδοντας τραγούδια του γάμου και αντίστοιχες μελωδίες με βιολί και κιθάρα.
Προηγήθηκε μικρή παιδική παράσταση με τίτλο «Ο χορός των Μπαχαρικών και ο Γάμος του Αλατιού», όπου ανέδειξαν το ταλέντο τους παιδιά του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Το κοινό που κατέκλυσε την πλατεία του χωριού - ντόπιοι και επισκέπτες – χειροκρότησε θερμά όλους τους συντελεστές των δύο παραστάσεων.
Τα ονόματα των νεαρών ηθοποιών

Στην παράσταση "Το προικιό τση Φρόσως" συμμετείχαν οι:
Όλγα  Μητσοπούλου - Πέπη (κουτσομπόλα), Μαριατίνα Σουρβίνου - Νίκολη (κουτσομπόλα), Σταύρος Πανάρετος - Μίκιος (νεαρός περαστικός), Σπύρος Κολυτάς - Τάτσης (πατέρας του Πίπη), Μάχη Σδώνα - Λένη (μάνα του Πίπη), Χρήστος Παϊπέτης - Τσάντος (πατέρας τση Φρόσως), Μαργαρίτα Σκολαρίκη (μάνα της Φρόσως) Αριστοτέλης Αρκούδης - Γεράσιμος (νοδάρος), Άδωνις Σκορδίλης - Πίπης (γαμπρός), Χριστίνα Σουρβίνου - Φρόσω (νύφη), Άννα Μαρία  Ανυφαντή - Ασημίνα (γριά από το χωριό), Μάριος Δαφνής - Γληγόρης (ο πρώην τση Φρόσως).

Στην παράσταση "Ο χορός των μπαχαρικών και ο γάμος του αλατιού" συμμετείχαν οι:
Γεωργία Ραρή - Κανέλα (αφηγήτρια), Κωνσταντίνος Σουρβίνος - Αλάτι (αφηγητής), Όλγα Κουρή - Γαρύφαλλο, Αγγελίνα Πουλημένου - Γλυκάνισο, Αλεξάνδρα Γαρδικιώτη - Πάπρικα , Αλίκη Πουλημένου - Κύμινο, Μαρία Ντολίτσα - Κρόκος Κοζάνης, Αλεξάνδρα Καββαδία - Θυμάρι, Σοφία Παπδοπούλου - Μοσχοκάρυδο, Ιωάννα Μάζη - Ρίγανη, Γιώργος Ζαμπλάκος - Πιπέρης, Νίκος Παϊπέτης - Νάτριος, Σπύρος Χονδρογιάννης - Κάλιος, Χριστίνα Παϊπέτη - Θάλασσα, Γιώργος Βλαχόπουλος - Ποσειδώνας και Σπύρος Πουλημένος - Φρουρός. 

Σημειώνεται ότι η Ευτυχία Σουρβίνου – Ανυφαντή, συνεργαζόμενη με νέους και νέες των Κυνοπιαστών και τον Π.Χ.Κ. «Γειτονία», αποδίδει κάθε χρόνο, παραμονές του Άη Γιαννιού του Λαμπατάρη, το λαϊκό δρώμενο του Κλήδονα, ενώ πέρσι παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία, στην κατάμεστη αίθουσα της Φιλαρμονικής, στις 25 Μαρτίου, και το μονόπρακτο «Ο Γιάννης σκλάβος» βασισμένο στο μεσαιωνικό τραγούδι της λαϊκής μας παράδοσης «Τριών μερών γαμπρός, δώδεκα χρόνους σκλάβος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου