Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Το 20ό βιβλίο του Κυνοπιαστινού συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου, παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας

Το τελευταίο βιβλίο του Κερκυραίου (από τους Κυνοπιάστες) διηγηματογράφου Φίλιππου Φιλίππου, από τα 20 που έχει έως τώρα συγγράψει και κυκλοφορήσει, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΠΛΟΥΣ.
Πρόκειται για το παιδικό βιβλίο «Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, με εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά και για την παρουσίαση συνέπραξαν η Μαρία Καμονάχου, η Κατίνα Βλάχου και η Αλίκη Κατσαρού, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε με εντυπωσιακή εκφραστικότητα η μικρή μαθήτρια Γκρέτα Δενδρινού (φωτο).

Το προηγούμενο βιβλίου του Φίλιππου Φιλίππου είναι το μυθιστόρημα με τον τίτλο «Η γυναίκα ως έργο τέχνης» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος».


Δυό λόγια για το βιβλίο

Η Ελεάννα είναι τεσσάρων χρονών. Ζει με τη μαμά της και τον μπαμπά της σ' ένα κόκκινο καράβι που το λένε "Οδυσσέα" και ταξιδεύει στον Ινδικό ωκεανό, στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό. Καπετάνιος του καραβιού είναι ο μπαμπάς της. Ο ασυρματιστής, που γράφει ποιήματα, είναι φίλος της. Φίλος της είναι και ο μάγειρας, που κάνει νόστιμα φαγητά και γλυκά, αυτός που μιλάει για τις περιπέτειές της. Φίλοι της είναι και μερικοί άνθρωποι από την Αραβία και την Ινδία, που είναι ναύτες. Φίλοι της είναι και τα ζώα που ζουν στο καράβι. Μια γάτα, ένας σκύλος, ένας παπαγάλος, μια μαϊμού, μια γαλοπούλα.
Όταν ο "Οδυσσέας" βουλιάζει, όλοι μετακομίζουν σε ένα άλλο καράβι, που είναι πράσινο και λέγεται "Αλέξανδρος". Εκεί, η Ελεάννα γνωρίζει κι άλλους ανθρώπους, από την Κίνα, το Μεξικό και την Αφρική, καθώς και άλλα ζώα: μια χελώνα, ένα κροκοδειλάκι, ένα φίδι, μια καινούρια μαϊμού με κεφάλι γάτας. Η Ελεάννα παίζει βιολί, οδηγεί ποδήλατο, κολυμπάει και νομίζει πως όλοι οι άνθρωποι ζουν σε καράβια, όπως η ίδια και οι φίλοι της. Ώσπου το καράβι φτάνει στην Αφρική...

Ποιος είναι ο Φίλιππος Φιλίππου
.
Ο Φίλιππος Φιλίππου (παρ. Γκίθε) γεννήθηκε στους Κυνοπιάστες της Κέρκυρας, τον Δεκέμβριο του 1948. 
Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε φορτηγά καράβια. 
Το πρώτο του βιβλίο, "Οι Κνίτες, τέκνα της ανάγκης ή ώριμα τέκνα της οργής;" εκδόθηκε το 1983. Ακολούθησαν οι μικρές βιογραφίες "Ιδανικοί αυτόχειρες ή ζήτω ο θάνατος" (1984), το αφήγημα "Οι εραστές της θάλασσας ή Το βιβλίο του άγνωστου ναύτη" (1986), τα αστυνομικά μυθιστορήματα "Κύκλος θανάτου" (1987 και 2007), "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" (1988) και "Το μαύρο γεράκι" (1996), η μελέτη "Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας" (1996), το επίσης αστυνομικό "Αντίο, Θεσσαλονίκη" (1999), το αφήγημα "Ομόνοια" 2000. "Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας" (2000), το μυθιστόρημα "Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη" (2003), το μυθιστόρημα "Νέα Υόρκη, καλοκαίρι και μοναξιά" (2005), τη βιογραφία "Κωσταντίνος Θεοτόκης, σκλάβος του πάθους" (2006) και τα μυθιστορήματα "Ο θάνατος του Ζορμπά" (2007) και "Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες" (2009), "Ο οργισμένος έφηβος" (2010), "Ο ερωτευμένος Ελύτης" (2011), "Ζωή και θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου", (2012).
 Έχει συνεργαστεί με ποικίλα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες. Στις εφημερίδες "Αυγή" και "Εποχή" και στο περιοδικό "Αντί" έγραφε κείμενα για τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία. 
Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύει στην εφημερίδα "Το Βήμα" κριτικές και παρουσιάσεις αστυνομικών βιβλίων. 
Ζει στην Αθήνα, αλλά είναι τακτικός επισκέπτης της γενέτειρας.
...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου