Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Και 25χρονος Κυνοπιαστινός εθελοντής, μεταξύ των πεσόντων του αποσπάσματος Λατζίδη, το 1940, στη λωρίδα της Σαγιάδας

Το όνομα του γεννημένου το 1915 (πριν 100 χρόνια), Κυνοπιαστινού Τρύφωνα Σουρβίνου του Σπυρίδωνος (Μυτά), εθελοντή στο απόσπασμα Λατζίδη, το λόχο Κερκυραίων Ιερολοχιτών που ονομάστηκε και Λόχος Θυσίας, περιλαμβάνεται μεταξύ των 63 θυσιασθέντων μαχητών, στις 24 Νοεμβρίου 1940, για να προκληθεί σύγχυση στις προελαύνουσες, κατά τις πρώτες βδομάδες του πολέμου, στη Θεσπρωτία, Ιταλικές δυνάμεις εισβολής.

Η κίνηση αντιπερισπασμού στα νώτα των Ιταλών εισβολέων, πέτυχε το σκοπό της καταβάλλοντας βαρύτατο φόρο αίματος, και οι Ελληνικές δυνάμεις γρήγορα μπήκαν στην αντεπίθεση, γράφοντας μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.
Για την επιχείρηση του αποσπάσματος του Θεσπρωτού  λοχαγού Λατζίδη, που είχε συγκροτήσει και ηγήθηκε του λόχου των Κερκυραίων Ιερολοχιτών, μίλησε τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, σε επετειακή εκδήλωση που οργάνωσε ο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης, ο δρ Ιστορίας και διδάσκων του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Γ. Μεταλληνός, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Κερκυραϊκού Γυμναστικού Συλλόγου.
Μετά την ομιλία, προβλήθηκε βίντεο του Σπύρου Σουρβίνου, ανιψιού του θυσιασθέτος Κυνοπιαστινού Ιερολοχίτη, με περιγραφή της όλης επιχείρησης και εντυπωσιακές μαρτυρίες επιζησάντων και αιχμαλωτισθέντων από τους Ιταλούς αλλά και με παρουσίαση στοιχείων από το βιβλίο του Νίκου Φακιολά «Ιερολοχίτες ζωήν… αποθέσατε», έκδοση του βιβλιοπωλείου ΠΛΟΥΣ, το 2003.
Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δύο τραγούδια που μελοποίησε ο μουσικοσυνθέτης Σωκράτης Χειμαριός, σε ποίηση Φίλη Κένταρχου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Πέτρος Καρύδης και Σπύρος Σουέρεφ, με τη συνοδεία της Μαριλένας Ελούλ στο πιάνο.

Αναγραφή στο Μνημείο των Υπέρ Πατρίδος Πεσόντων
.
Και μια λεπτομέρεια άγνωστη στο ευρύ κοινό. Το όνομα του 25χρονου Τρύφωνα Σουρβίνου (Μυτά), που θυσιάστηκε για την πατρίδα, δεν είχε αρχικά περιληφθεί στη στήλη των πεσόντων «εν τοις ιεροίς του έθνους ημών αγώσι», του Μνημείου των Κυνοπιαστών.  Το 1987, ο ανιψιός του προσκόμισε στον τότε κοινοτάρχη Στέφανο Πουλημένο, όλα τα επίσημα στοιχεία, τα αποδεικνύοντα τη θυσία, του ηρωικώς πεσόντος Κυνοπιαστινού, με το αίτημα να περιληφθεί το όνομά του στους υπέρ πατρίδος πεσόντες. Το εύλογο αυτό αίτημα έγινε ομόφωνα δεκτό από το Κοινοτικό Συμβούλιο και ικανοποιήθηκε άμεσα με την ένθεση συμπληρωματικής μαρμάρινης επιγραφής και από τότε ο ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΣΠ. ΣΟΥΡΒΙΝΟΣ συγκαταλέγεται μεταξύ των αναγραφομένων στο μνημείο των Υπέρ Πατρίδος Πεσόντων του χωριού του.
Οι Κυνοπιαστινοί (εν τέλει), αναγνωρίζουν, θυμούνται και τιμούν…
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου