Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης της Αγίας Κυριακής, στην ομώνυμη εκκλησία της Χρυσίδας Κυνοπιαστών

Διήμερος και πανηγυρικός θα είναι και φέτος ο εορτασμός της μνήμης της Αγίας Κυριακής, στην ομώνυμη εκκλησία της Χρυσίδας Κυνοπιαστών.
Την παραμονή της γιορτής, Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, στις 7.30΄ το απόγευμα, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Νεκτάριου, ενώ την επομένη, ημέρα Πέμπτη 7 Ιουλίου, ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας.
Το βράδυ και των δύο ημερών οργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, μεγάλο λαϊκό πανηγύρι, στην πλατεία της Χρυσίδας, με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και όλα τα σχετικά…

Ιστορικά στοιχεία για την εκκλησία της Αγ. Κυριακής

Με την ευκαιρία της γιορτής, ο εφημέριος της τοπικής ενορίας π. Ευάγγελος Κούτρας, ανακοίνωσε στους ενορίτες, ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την ανέγερση της Εκκλησίας της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Νικοδήμου, στα 1785, με την άδεια του Μεγάλου Πρωτόπαπα Δημητρίου Πετρετίνου (φωτο) και την έγκριση της Ενετικής διοίκησης του νησιού και προσωπικά του Υψηλοτάτου Νικολάου Έριτζου, Βαϊλου Ιππέως.
Στα στοιχεία που προέρχονται από έρευνα που διενήργησε στα Γενικά Αρχεία Κέρκυρας, ο ερευνητής Κώστας Γραμμένος, περιλαμβάνονται εκτός από την άδεια του Μεγάλου Πρωτόπαπα για τη θεμελίωση της εκκλησίας με τη διατύπωση «επί θεμελίου… βαλλείν λίθον και οικοδομήσαι Ναόν, ον και ητήσαντο, επ’ ονόματι του Αγίου Νικοδήμου και Αγίας Κυριακής… εις σωτηρίαν των τε κτητόρων και πάντων των ορθοδόξων» και το πρακτικό εκλογής δύο επιτρόπων (Κουμεσίων Κυβερνητών) της εκκλησίας της Οσιομάρτυρος Αγίας Κυριακής, από τη σύναξη της Αδελφότητας των Κυνοπιαστινών, μπροστά στην εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας των Κυνοπιαστών, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1788.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ο ονομαστικός κατάλογος (όνομα, επώνυμο και πατρώνυμο) των 28 μελών της αδελφότητας, που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, με την οποία εκλέγονται πρώτοι «κουμέσιοι κυβερνήται δια χρόνους δύο» ο κυρ Αναστάσης Ανυφαντής του ποτέ Νικολάου και ο Γιώργος Γαρδικιώτης του ποτέ Αρσένη… «προς τους οποίους δίδουν παντία εξουσία να σκουδάρουν τα παντοτινά σολιάτικα…έχοντες το χρέος να γράφουν εις το βιβλίο της άνωθεν εκκλησίας έσοδα και έξοδα».

Και ένας πίνακας του 1840

Με την ευκαιρία της γιορτής, παρουσιάζουμε σήμερα για πρώτη φορά εδώ και έναν πίνακα με ζωγραφικό θέμα την νότια και ανατολική πλευρά της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής, το μικρό παρακείμενο ποτάμι και ένα παλαιό κτίσμα που, ερείπιά του, υπήρχαν ως τις αρχές της 10ετίας του 1990. Το έργο του 1840, είναι πιθανότατα Άγγλου ζωγράφου και περιλαμβάνεται σε συλλογή πολλών ακόμη του είδους, ανάμεσα στα οποία δύο από τον οικισμό των Κυνοπιαστών και δύο ακόμη από την παρακείμενη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου. 
Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο εκείνη (1814 - 1864) η Κέρκυρα βρισκόταν υπό καθεστώς Αγγλοκρατίας και μόλις είχε διανοιχτεί ο δρόμος που συνέδεε τη Χρυσίδα με την πόλη! 
Τα ζωγραφικά αυτά έργα, με μεγάλο τοπικό ενδιαφέρον, έφερε στο φως, ο φίλος Γαστουριώτης καθηγητής μουσικής, Σπύρος Κρητικός, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Τον ευχαριστούμε γι αυτό και για άλλες παρόμοιες ενέργειές του, που δείχνουν την μεγάλη του αγάπη για την ευρύτερη περιοχή μας, την ιστορία της και τους ανθρώπους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου