Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ζωηρό το ενδιαφέρον για την ιστορία πέντε αιώνων του ναού της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης της, πέντε (5) αιώνων, ιστορίας του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσας των Κυνοπιαστών, που οργανώθηκε από την ομώνυμη Ενορία και την Εστία Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών «Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαρτίου 2017, μέσα στον ίδιο το ναό, που γέμισε ασφυκτικά από κατοίκους του χωριού και γενικότερα φιλίστορες.
Χαιρετισμό στο ξεκίνημα, απηύθυνε ο εφημέριος της Ενορίας, αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Κουτσούρης, που αναφέρθηκε στην απόφαση να είναι καθημερινά επισκέψιμος ο ναός της Υ.Θ. Ελεούσας, για να μπορεί να συντηρείται και να παραδοθεί ακόμη καλύτερος στις επόμενες γενιές, ενώ το ιστορικό θέμα ερεύνησε, επιμελήθηκε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος – ερευνητής Στέφανος Πουλημένος, με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος προβολής εικόνας και ήχου.
.
Η ιστορική διαδρομή
Στην ανάπτυξη του θέματος, που τοποθετήθηκε στο ιστορικό πλαίσιο των τελευταίων 5 αιώνων, προβλήθηκε αρχειακό υλικό από το 1542 έως και τον 20ό αιώνα, υλικό που προέρχεται από τα Αρχεία Νομού Κέρκυρας και το Αρχείο της Ενορίας, το οποίο τηρείται από το 1689 και αναλύθηκαν επ’ αυτού πληροφορίες που φωτίζουν πολλές από τις πτυχές της ιστορίας του ναού, που αποτέλεσε το επίκεντρο της ζωής της μικρής κοινωνίας του χωριού.
Προβλήθηκε ακόμη πλήθος φωτογραφιών από τη σταθερή και κινητή, ιδιαίτερα αξιόλογη εικονογράφησή του καθώς και στοιχεία από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του ναού, που σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστος ακόμη και στους τακτικά εκκλησιαζόμενους εκεί, ενώ παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι κυριότεροι σταθμοί στην πέντε (5) αιώνων ιστορία του.
Τέλος, παρουσιάστηκε ονομαστικός κατάλογος των ιερέων που υπηρέτησαν κατά την μακρά αυτή περίοδο, στο ναό και προβλήθηκε βίντεο από εκπομπή της ΕΡΤ, με μαυρόασπρα πλάνα της Εκκλησιαστικής Χορωδίας και της Φιλαρμονικής των Κυνοπιαστών, από την τελετή αγιασμού των υδάτων στο ναό, τα Θεοφάνια του 1983.



Παρουσίες
Ανάμεσα στο πυκνό ακροατήριο, διακρίναμε τον πρώην βουλευτή Στέφανο Γκίκα, τον πρώην Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου, τον πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Κώστα Γεωργαλίδη, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Χορωδίας Κέρκυρας κ.κ. Τάκη Μεταλληνό και Σπύρο Μέξα, τον καθηγητή του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου Ευστάθιο Μακρή, τον καταγόμενο από τους Κυνοπιάστες, Δικηγόρο Μάριο Παϊπέτη, που είναι και δωρητής του ελαιοτριβείου – Μουσείου Ελιάς, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών Μενέλαο Αρβανιτάκη, τον Πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας Φώντα Αλαμάνο, Τον Πρόεδρο της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας, Αντώνη Μάμαλο, τους ιστορικούς ερευνητές Σπύρο Γαούτση, γραμματέα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και Δημήτρη Καρύδη, δικηγόρο, Ντίνο Μπαλανίκα, γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βιρού, την γερόντισσα Ευπραξία, ηγουμένη της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Κυνοπιαστών, τον εφημέριο της ενορίας Αγ. Κυριακής Χρυσίδας π. Ευάγγελο Κούτρα, ιερείς άλλων ενοριών κ.α.
Στην προβολή των εικόνων ήταν ο φοιτητής πληροφορικής στο Ι.Π. Κωνσταντίνος Μπέζας, ενώ οι φωτογραφίες ήταν του Σπύρου Φ. Σκορδίλη, που μαγνητοσκόπησε την εκδήλωση και θα αναρτηθεί σύντομα στο διαδίκτυο.

1 σχόλιο:

  1. Κάθε ιστορικό γεγονός,έστω και τοπικής σημασίας,που αναδεικνύεται και γίνεται κτήμα όλων μας,είναι πολύ σημαντική υπόθεση.
    Δι' αυτού του τρόπου μαθαίνουμε και γνωρίζουμε την ιστορία μας, ώστε να γίνει γνωστή και στις επόμενες γενιές.Η γνώση των ιστορικών μας στοιχείων είναι πολλαπλώς χρήσιμη,ιδίως εις τις ημέρες μας.
    Και δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι λαός που αγνοεί την ιστορία του, δεν έχει μέλλον.
    Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στους συντελεστές της συγκεκριμένης εκδήλωσης και κυρίως στον εμπνευστή αυτής , πρώην Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανο Πουλημένο.
    ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ! !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή