Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Οι (αγριο)φράουλες Κερκύρας, η παραγωγή, η αξία και οι ιδιότητές τους

Οι (αγριο)φράουλες Κερκύρας, στους Κυνοπιάστες, στα τέλη Απριλίου
Οι αρωματικές φράουλες Κερκύρας, που παράγονται αυτήν την εποχή, κυρίως στην περιοχή της Χρυσίδας Κυνοπιαστών, δεν είναι παρά αγριοφράουλες, που από τον 19ο αιώνα καλλιεργούνται με εντατικοποίηση της παραγωγικής τους απόδοσης. Η επιστημονική τους ονομασία είναι fragaria vesca, ενώ το αγγλικό τους όνομα είναι wild strawberry.
Η καλλιέργειά τους συνίσταται στη φύτευσή τους σε κατάλληλο έδαφος, σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και με ελάχιστη χρήση λιπάσματος πριν την ανθοφορία. Η πιο δύσκολη καλλιεργητική φροντίδα είναι αυτή που αφορά την εκρίζωση των ζιζανίων που φυτρώνουν ανάμεσα στις αγριοφράουλες, ενώ ιδιαίτερα κουραστικό είναι και τo μάζεμα των μικροσκοπικών και άκρως ευαίσθητων καρπών τους.
Κατά τις 10ετίες του 1960 και του 1970, η ημερήσια παραγωγή (αγριο)φράουλας Κερκύρας, ξεπερνούσε το 200 κιλά, ήταν και είναι ένα από τα πλέον ακριβά φρούτα καθώς η τιμή του φτάνει τώρα έως και 30 ευρώ το κιλό, ενώ εθεωρείτο πολυτελές δώρο για υψηλά πρόσωπα.
Ο Αντ. Μαζαράκης πουλάει φράουλες παραγωγής του στη Χρυσίδα
Είναι ενδεικτικό ότι από την Κέρκυρα στέλνονταν αεροπορικώς, κατάλληλα συσκευασμένες φράουλες, ως δώρο προς την τότε βασιλική οικογένεια, σε μέλη των κυβερνήσεων της εποχής εκείνης, σε εφοπλιστές, μεγάλους καλλιτέχνες κ.α.
Από την πρώτη μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα, χρησιμοποιείται σε μικρή κλίμακα, στην τοπική ζαχαροπλαστική και ιδιαίτερα από το ζαχαροπλαστείο «Παπαγιώργη» της οικογένειας Δαφνή, που κατάγεται από τους Κυνοπιάστες.


Στις μέρες μας πωλούνται φράουλες από τα τέλη Απριλίου έως και το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, στη Χρυσίδα, από τους ίδιους τους λιγοστούς εναπομείναντες παραγωγούς.
΄Ηταν τόσο χαρακτηριστική η σχέση των Κυνοπιαστινών με την παραγωγή και πώληση της φράουλας, που επισφραγίστηκε με το λαϊκό δίστιχο, το οποίο κατέγραψε στα λαογραφικά του, ο Νίκος Πακτίτης, το 1980 και αναφέρει:
"Δε θέλω 'γω να παντρευτώ, να πάω τσου Κυνοπιάστες
για να μαζώνω φράουλες, να τσι πουλώ τσι στράτες"

Γενική περιγραφή

Οι αγριοφράουλες είναι ανθεκτικό πολυετές φυτό, με ύψος μέχρι 30 cm, με λευκά άνθη που αποτελούνται από 4-5 πέταλα και κίτρινο κέντρο και πράσινα φύλλα οδοντωτά. Οι αγριοφράουλες έχουν γλυκιά γεύση με ένα λεπτό άρωμα το οποίο έχει χαθεί στις περισσότερες καλλιεργούμενες φράουλες. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι αγριοφράουλες είναι τόσο μικρές που πρέπει να μαζέψεις πολλές για να κάνεις μια μερίδα. Η fragaria vesca αναπτύσσεται εύκολα σε κήπους με έδαφος που κρατά την υγρασία, σε μερικώς σκιερό σημείο. Το φυτό βγάζει παραβλάσταρα και τελικά αναπτύσσεται υπερβολικά, ώστε ίσως είναι καλύτερα να το καλλιεργήσετε σε γλάστρα. Το φυτό περιέχει αξιοσημείωτες ουσίες.
Η ανθοφορία

Η ανθοφορία γίνεται τους γίνεται από Μάρτιο έως Ιούνιο.
 Ο πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους και μεταφυτεύσεις.
Αιθέριο Έλαιο - Χρήσεις

Από τη φραουλιά, χρησιμοποιούμε τα φύλλα, τους καρπούς και τις ρίζες της. Η άγρια φράουλα είναι αυτή που διαθέτει τις όποιες θεραπευτικές ιδιότητες και όχι τα είδη που καλλιεργούνται στα θερμοκήπια. Χυμός φράουλας, μετριάζει τον πυρετό. Η φράουλα είναι δροσιστική και κατευναστική. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που η χρήση της δημιουργεί κοκκινίλες και προβλήματα στο στομάχι. Η στυπτικότητα της, την κάνει να είναι κατά των αιμορραγιών.
Το αφέψημα από τις ρίζες είναι διουρητικό και συνεπώς βοηθά σε περιπτώσεις ρευματισμών και ποδάγρας. Το έγχυμα βοηθά επίσης στον καθαρισμό του λιπαρού δέρματος. Τα φύλλα λοιπόν και σι ρίζες της άγριας φραουλιάς, σε αφέψημα βοηθούν τα πάσης φύσεως προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως διάρροια, κολικοί των εντέρων και φλεγμονές, δυσπεψία κλπ. Επίσης, συντελούν στην ανακούφιση από πολλά προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, καθόσον θεωρούνται διουρητικά. Έτσι είναι ωφέλιμα σε ουρηθρίτιδες, κυστίτιδες, προστάτη, λιθιάσεις κλπ.
Οι καρποί της φραουλιάς, είναι ήπια υπακτικοί και βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Παρασκευάσματα από λιωμένες φράουλες, εάν τοποθετηθούν στο δέρμα, ωφελούν σε εγκαύματα, πληγές, σπυριά, ερεθισμούς και δερματικά προβλήματα. Θεωρούνται μαλακτικά και καθαριστικά του δέρματος και είναι ότι πρέπει σαν πρώτη βοήθεια σε έγκαυμα από τον ήλιο.
Η φράουλα είναι καρπός με μεγάλη συγκέντρωση σε βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και πολλά ιχνοστοιχεία χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Θεωρούνται καθαριστικές του αίματος, αντιοξειδωτικές και ωφελούν πολύ όσους πάσχουν από αναιμία, αρθριτικά, ουρικό οξύ κλπ. Οι στοματικές πλύσεις με χυμό φράουλας, ασπρίζουν τα δόντια και βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας, εξαλείφοντας την κακή αναπνοή.

2 σχόλια:

  1. ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΦΥΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ? ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΣ ΜΟΥ ΔΟΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    ΣΤΟ gentro@gmail.com - ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ - ΣΠΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Τι να την κάνω την καλλιέργεια αυτής. Η φράουλα αυτή είναι η μόνη που υπάρχει στην φύση από αρχαιοτάτων χρόνων και καμια σκατοκαλλιέργεια με τα χυμικά που ρίχνουν οι αγρότες δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της. Όσο για τους σπόρους που γράφει ο Σπύρος από πάνω, εάν θέλεις πραγματικές φράουλες πάνε στο δάσος ψάξε να βρεις άγριες φράουλες που υπάρχουν και πάρε λίγο ρίζα από το φυτό και φύτεψε την όπου θες, όλοι αυτοί οι σπόροι που αγοράζετε είναι σκέτος θάνατος, γιατί ζούμε σε ένας κόσμο που κυβερνάτε από αλήτες που έχουν βαλθεί να μας ξεκάνουν. Δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε τίποτα που έχει σχέση με το εμπόριο γιατί πάνω απ όλα είναι το χρήμα. Και πουλάνε θάνατο για να πλουτίσου. Ακόμα και το ποιο απλό πράγμα το χώμα που σου πουλάνε δεν μπορείς να ξέρεις εάν είναι καλό, και σίγουρα έχει επεξεργασία δηλαδή χημικά - θάνατο.

      Διαγραφή