Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η αρχαιότερη ελιά των Κυνοπιαστών, με περίμετρο 13,80 μέτρα και ηλικία 1500 έως 2000 χρόνια!


Ναι, καλά διαβάσατε. Εντοπίσαμε την αρχαιότερη ελιά των Κυνοπιαστών, που λογικά πρέπει να συγκαταλέγεται στις αρχαιότερες του νησιού μας. 
Η περίμετρος του πανάρχαιου δένδρου κοντά στο έδαφος, μετρήθηκε πρόσφατα και φτάνει τα 13 μέτρα και 80 εκατοστά! Ενώ σε ύψος 70 εκατοστών από το έδαφος, φτάνει τα 12 μέτρα και 40 εκατοστά.
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής Σόχωρο, μόλις 200 μέτρα από το κέντρο του χωριού, σε κτήμα ιδιοκτησίας Μαρίας Πρ. Πουλημένου.
Η αρχαιότερη ελιά των Κυνοπιαστών, έχει όλες τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστεί «διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του».
Αν και η ακριβής ηλικία της ελιάς είναι δύσκολο να υπολογιστεί, εκτιμάται ωστόσο κατά προσέγγιση, ότι είναι μεταξύ 1500 έως 2000 χρόνων. Το συγκεκριμένο αιωνόβιο, ζωντανό και σήμερα ελαιόδεντρο, έχει όλες τις προϋποθέσεις χαρακτηριζόμενο «μνημείο της φύσης» να προκαλέσει σημαντική επισκεψιμότητα στο χωριό, σε συνδυασμό με το Μουσείο της Ελιάς των Κυνοπιαστών.
Το εντυπωσιακό αυτό δένδρο στη βάση του είναι αγριελιά (πράγμα που επιβεβαιώνει την αρχέγονη φύση της) και στη συνέχεια εξημερώθηκε από τον άνθρωπο με την κερκυραϊκή ποικιλία Λιανολιά.
Άλλη μία αρχαία ελιά με περίμετρο που φτάνει τα 12 μέτρα, εντοπίστηκε έναντι της εισόδου του αρχοντικού Παϊπέτη στον κεντρικό δρόμο των Κυνοπιαστών και είναι ιδιοκτησίας του τέως προέδρου της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας, Ανδρέα Παϊπέτη, εγγονού του τελευταίου Δημάρχου Μεσοχωριτών, επίσης Ανδρέα Παϊπέτη.
Τέλος, είναι γνωστό ότι μία αντίστοιχης περίπου ηλικίας ελιά, βρίσκεται στην πάνω πλευρά του κεντρικού δρόμου του Αη Προκόπη, λίγο πριν τη μικρή πλατεία του χωριού και ανήκει κατά κυριότητα στην ομώνυμη Ενορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου