Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Βραδιά παραδοσιακής φασολάδας στους Κυνοπιάστες

Αναβίωσε φέτος την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου το βράδυ, στους Κυνοπιάστες, το έθιμο της παραδοσιακής φασολάδας, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της Ενορίας της Υ.Θ. Ελεούσας. Τον εφημέριο π. Χρυσόστομο, τους επιτρόπους, τα μέλη της επιτροπής των χορωδιών και τους συνεργάτες της διοίκησης της ενορίας, με μεγάλο πρωταγωνιστή της βραδιάς τον παλαιό και καταξιωμένο μάγειρο Αργύρη Τρούλο, που παρασκεύασε και διένειμε την νοστιμότατη φασολάδα.
Μαζί με τη φασολάδα προσφέρθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας, στους Κυνοπιαστινούς και φίλους επισκέπτες του χωριού, αντζούγιες, κρεμμύδι, ψωμί και κρασί, ενώ το έμπειρο πλέον συνεργείο των γυναικών της διοίκησης των χορωδιών της Ενορίας, έφτιαξε για μια ακόμη φορά, τηγανίτες για τους απαιτητικούς του εορταστικού εδέσματος.
Παράλληλα προς τη διανομή της φασολάδας, τα παιδιά της ενορίας συμμετείχαν σε παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, με συντονιστές τον δάσκαλο Χρήστο Ζερβό και το στέλεχος του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρη Μεταλληνό, ιεροψάλτη της εκκλησίας.
Με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία", με συντονιστή το Γιώργο Ανυφαντή, τραγούδησε μερικά παραδοσιακά τραγούδια και απέδωσε τα κερκυραϊκά κάλαντα των Χριστουγέννων.
Η γιορτινή χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, ζεσταμένη από την αχνιστή φασολάδα, τις τηγανίτες, τα τραγούδια και τις ευχές μεταξύ των συμμετεχόντων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ενορίας, με φόντο την αναπαράσταση της Φάτνης με τη Γέννηση του Χριστού και την εμβληματική πρόσοψη της εκκλησίας της Παναγίας, πρόσθεσε μια ακόμη βιωματική εμπειρία που "δένει" τους ανθρώπους όλων των ηλικιών μεταξύ τους, αλλά και με τον τόπο και τις πλούσιες παραδόσεις του.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην ωραία εκδήλωση, ήταν ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Αντώνης Πουλημένος, ο Πρόεδρος της Εστίας Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών Γιώργος Ε. Ανυφαντής, ο πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Κώστας Γεωργαλίδης και ο πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Αχιλλείων Στέφανος Πουλημένος.
Και του χρόνου!

1 σχόλιο: