Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ξαναβρίσκουμε τις Ρίζες μας

Βραδιά Κερκυραϊκής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης 
με την "Γειτονία", στους Αυλιώτες, την Κυριακή της Αποκριάς

Μια όμορφη βραδιά κερκυραϊκής λαϊκής μουσικής παράδοσης, με τον τίτλο «Ξαναβρίσκουμε τις ρίζες μας» διοργανώνει την Κυριακή της Αποκριάς, 10 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Αυλιωτών (αίθουσα Φιλαρμονικής), η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών. Στην εκδήλωση, προσκεκλημένος είναι ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία», που θα αποδώσει τραγούδια από την ξεχασμένη αλλά πλούσια  - όπως αποκαλύπτεται – λαϊκή παράδοση του νησιού μας.
Στο πρόγραμμα της «Γειτονίας» προβλέπεται η απόδοση τραγουδιών της αγάπης, του γάμου, της ξενιτιάς, της δουλειάς στον ελαιώνα, παλιά τραγούδια των πανηγυριών μας, και λαϊκοθρησκευτικά της τοπικής μας παράδοσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των τραγουδιών που θα αποδοθούν, περιλαμβάνεται και ο «Γαζιανάκης» από τον κύκλο των παμπάλαιων παραλογών της Βυζαντινής περιόδου. Πρόκειται, ίσως, για το αρχαιότερο τραγούδι της Κέρκυρας, που συνδέθηκε με τις γιορτές της Αποκριάς, καθώς στην υπόθεσή του περιλαμβάνεται και το στοιχείο της μεταμφίεσης του ήρωα της αφήγησης. Στον ίδιο χορευτικό ρυθμό θα αποδοθεί και το σατυρικό τραγούδι «Χτες έχασα τον άντρα μου».
Τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών «Γειτονία» συντονίζει ο Γιώργος Ανυφαντής, στην κιθάρα συνοδεύει ο Γιώργος Χονδρογιάννης (Μπεζερής), ενώ τη λαογραφική έρευνα και τεκμηρίωση επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών

Εδώ και 15 χρόνια, στους Αυλιώτες, στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κέρκυρας, με πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας κατοίκων, έχει δημιουργηθεί η «Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών», ένα νέο πνευματικό σωματείο, που δραστηριοποιείται με σκοπό τη διάδοση και τη μελέτη των βιβλίων, καθώς και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της κερκυραϊκής υπαίθρου.  
Η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο λειτουργούν στον α’ όροφο του «Πνευματικού Κέντρου Αυλιωτών», ενός σύγχρονου και ευρύχωρου κτηρίου που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και καταλαμβάνει χώρο 120 τ.μ. περίπου. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 τόμοι, με περιεχόμενο κυρίως ελληνική, ξένη πεζογραφία και ποίηση, πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία, θρησκεία, τέχνη, ιστορία, λαογραφία, θετικές επιστήμες, παιδικά – νεανικά βιβλία και λευκώματα.
Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι αρκετά από τα έως τώρα βιβλία έχουν αποκτηθεί από δωρεές ιδιωτών αλλά και πνευματικών φορέων.

Πολύπλευρη στήριξη της Βιβλιοθήκης

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματά της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Αυλιωτών, αρκετοί και σημαντικοί  φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όπως είναι η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Ουράνη, η Βουλή των Ελλήνων, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Π.Ι.Ο.Π., το Ε.Λ.Ι.Α., το Μορφωτικό Ίδρυμα της Alpha Bank, η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, τα Γ.Α.Κ. Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής, ενώ το Υπ. Παιδείας έχει χορηγήσει κατά τα παρελθόντα έτη ένα αξιόλογο ποσόν για την αγορά βιβλίων.
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην πολύ τιμητική για τη Βιβλιοθήκη των Αυλιωτών, δωρεά του μεγάλου ευεργέτη της, γνωστού συγγραφέα και πρώην διευθυντή της βιβλιοθήκης του Κολεγίου Αθηνών Κυριάκου Ντελόπουλου, ο οποίος, εκτός από περίπου 1.200 βιβλία γενικής φύσεως, πρόφερε και μια ειδική συλλογή 450 βιβλίων με αφιερώσεις των συγγραφέων τους προς εκείνον. 

Δημιουργικές πρωτοβουλίες

Σε ό,τι αφορά τώρα, το δυσκολότερο, ίσως, κομμάτι της προσπάθειάς μας, δηλαδή την κίνηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης προς τη βιβλιοθήκη, η Διοίκησή της έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες οργάνωσης συστηματικών επισκέψεων των μαθητών της περιοχής, σε συνεργασία με τα σχολεία, στο χώρο της βιβλιοθήκης, πετυχαίνοντας έτσι την προσέλκυση μεγάλου αριθμού μαθητών, οι οποίοι αποτελούν τους τακτικότερους αναγνώστες! Επίσης έχουν θεσπστεί από δεκαετίας,  ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός έκθεσης στο Σχολικό Κέντρο Αυλιωτών, με βράβευση των καλύτερων εκθέσεων. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, κατά μέσο όρο, διακινούνται περίπου 2.000 βιβλία το χρόνο!!
Επίσης, από την Βιβλιοθήκη προωθείται η διαρκής συλλογή παλαιών φωτογραφιών τοπικού ενδιαφέροντος και η δημιουργία σχετικού αρχείου (ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 2.000), έχοντας ήδη οργανώσει αρκετές θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας, με την πρόθεση έκδοσης ενός λευκώματος. Ο ρόλος των φωτογραφιών κρίνεται απαραίτητος, καθώς συγκινεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, τους φέρνει κοντά στη βιβλιοθήκη και τους ευαισθητοποιεί σε θέματα σεβασμού του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ακόμη, οργανώνεται συλλογή προφορικών μαρτυρίων και συλλογή παλαιών εγγράφων, όπως και αντικειμένων, για να διασωθεί η μνήμη των γενεών που φεύγουν.

Η Βραδιά Κερκυραϊκής Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης

Έτσι, η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών επιδιώκει να συμβάλει στην οργάνωση κάθε σχετικής εκδήλωσης που προωθεί τον ιδιαίτερο και πλούσιο πολιτισμό του τόπου μας σε κάθε του έκφραση, καθώς θεμελιώδης στόχος της είναι η αναζωπύρωση της μνήμης, η αίσθηση της συνέχειας, το βίωμα της παράδοσης, δηλαδή ουσιαστικά η διάσωση και ανάδειξη της ταυτότητάς μας.
Για το λόγο αυτό, με πολύ μεγάλη χαρά η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών, οργανώνει την Κυριακή της Αποκριάς, στο Πνευματικό Κέντρο Αυλιωτών, με τον Πολυφωνικό Χορό Κυνοπιαστών, ΓΕΙΤΟΝίΑ, μια βραδιά γνήσιας κερκυραϊκής λαϊκής μουσικής παράδοσης, ακριβώς με την πρόθεση να ξαναθυμηθούμε τα αυθεντικά τραγούδια που για αιώνες και μέχρι πολύ πρόσφατα ηχούσαν στο νησί μας, που υμνούν τις χαρές της ζωής και «χαράσουν» τον κύκλο της, διδάσκοντάς μας και εκφράζοντας με πηγαίο τρόπο τα συναισθήματα των δικών μας ανθρώπων.
Η Διοίκηση της Βιβλιοθήκης ευχαριστεί πολύ την ΓΕΙΤΟΝίΑ, τον συντονιστή της κ. Γιώργο Ανυφαντή, τον κ. Στέφανο Πουλημένο, που έχει αναλάβει την ευθύνη της έρευνας, μελέτης και παρουσίασης των τραγουδιών, καθώς και τον καθέναν ξεχωριστά απ΄ όλα τα μέλη που έχουν διαμορφώσει αυτό το πολύ ωραίο και γόνιμο σύνολο, με την ευχή αυτή η προσπάθεια να βρει πολλούς υποστηριχτές και να διαδοθεί σ΄ ολόκληρο το νησί μας!

Ποια είναι η «Γειτονία»

Ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών «Γειτονία» ιδρύθηκε στους Κυνοπιάστες τον Φεβρουάριο του 2011, από ομάδα κατοίκων (ανδρών και γυναικών) που είχε ακούσματα ή συμμετείχε σε λαϊκές εκδηλώσεις της υπαίθρου με τα παλιά τοπικά τραγούδια και χορούς.
Αποτελείται σήμερα από 25 μέλη, καθώς συμμετέχουν πλέον και εραστές της λαϊκής μουσικής παράδοσης και από άλλα χωριά.
Στα δύο χρόνια ζωής της «Γειτονίας» έχει διαμορφωθεί μια πλούσια συλλογή 40 και πλέον τραγουδιών, απ΄ όλους τους κύκλους της λαϊκής παράδοσης της Κέρκυρας. Για την καταγραφή των τραγουδιών αυτών και των μελωδιών τους, αξιοποιήθηκε κάθε διαθέσιμη πηγή, με πρώτη τη ζωντανή παράδοση που επιβιώνει στον Κάτω Γαρούνα. Αξιοποιήθηκαν ακόμη παλιές ηχογραφήσεις του «Συλλόγου προς διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής» από τις 10ετίες του 1950 και 1960, παλιές ηχογραφήσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κέρκυρας, η πλούσια συλλογή της Δόμνας Σαμίου, τα στοιχεία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και λαογραφικές έρευνες και καταγραφές όπως του Αντωνίου Μανούσου (1850), του Νικολάου Πολίτη (1919), του Γεωργίου Κοντού (1877), του Γεράσιμου και της Μαλβίνας Σαλβάνου 1930-31), του Γιάννη Μαρτζούκου 1959, του Γεράσιμου Χυτήρη 1988, του Νίκου Πακτίτη (1989) κ.ά.
Στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας και της τεκμηρίωσης της ταυτότητας των τραγουδιών και των μελωδιών τους, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν και διαχωριστούν μελωδίες ξένες, που εγγράφηκαν λάθρα τις τελευταίες 10ετίες στην παράδοσή μας, προδίδοντας άκομψες αντιγραφές που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της πραγματικής λαϊκής παράδοσης του τόπου μας.
Η προσπάθεια του Πολυφωνικού Χορού Κυνοπιαστών «Γειτονία», έχει μεγάλη απήχηση στο νησί μας, καθώς έχει παρουσιάσει τα τραγούδια του, εκτός από τους Κυνοπιάστες, στο θέατρο του Μον Ρεπώ (σε εκδήλωση του ΛΑΟΔΑΜΑ), στην Επίσκεψη, το Κομπίτσι, το Γαστούρι, τους Καστελλάνους Μ., τον Αρίλλα, τον Αγ. Προκόπιο, την Κορακιάνα, τον Αμπελώνα «Τρίκλινο», το Δημοτικό Θέατρο (με τη Χορωδία του Π.Κ. του ΟΤΕ), στην Ιόνιο Βουλή (εκδήλωση ΟΚΕ) κ.α.
Δείγμα της δουλειάς της η «Γειτονία» παρουσίασε σε δύο εορταστικά προγράμματα του Corfu Channel, τα Χριστούγεννα του 2011 και του 2012.
Η "Γειτονία" αποτελεί από τον περασμένο Δεκέμβρη και επίσημα, τμήμα της Εστίας Ιστορίας και Πολιτισμού "Γρηγόρης & Κώστας Δαφνής", με έδρα τους Κυνοπιάστες.


Ξαναβρίσκουμε τις ρίζες μας

ΒΡΑΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΥΛΙΩΤΩΝ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΧΟΡΟ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ «ΓΕΙΤΟΝίΑ»
Διοργάνωση: Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών
Κυριακή τση Αποκριάς, 10 Μάρτη 2013, ώρα 7 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1.   Καλωσόρισμα (Καλώς την την παρέα μας)
2.   Λιανοτράγουδα τση αγάπης
3.   Μια βαρκούλα θ’ αρματώσω
4.   Τραγούδι του γάμου (στα προικιά)
5.   Τραγούδι του γάμου ( στο στρώσιμο του κρεβατιού)
6.   Τραγούδι του γάμου (Σήμερα λάμπει ο ουρανός)
7.   Ανέβηκα στην κερασιά (τραγούδι μ’ ευχές πολυτεκνίας)
8.   Να ‘χα έναν ταχυδρόμο (Τση ξενιτιάς)
9.   Ενύχτωσε κι εβράδιασε (τραγούδι στον ελαιώνα)
10.       Μαύρα μάτια (τραγούδι αγάπης σε ρυθμό συρτού χορού)
11.       Ήθελα να… (Λαϊκα δίστιχα τση αγάπης)
12.       Ξέρω τραγούδια  (Λαϊκά δίστιχα τση αγάπης)
13.       Μια κόρη ρόδα μάζευε (Παραλογή)
14.       Καλό ΄ναι τ’ άγιος ο Θεός (λαϊκοθρησκευτικό τση σαρακοστής)
15.       Ο Γαζιανάκης ο μικρός (Παραλογή τση αποκριάς)
16.       Χτες έχασα τον άντρα μου (Σατυρικό τση αποκριάς)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου