Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Μυθιστορηματικό χρονικό για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, από τον Φίλιππο Φιλίππου

Ο Κυνοπιαστινός συγγραφέας ξεδιπλώνει, στο νέο του βιβλίο, τον τραγικό βίο του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου
 
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ψυχογιός", το νέο βιβλίο - 16ο κατά σειρά - του πολυγραφότατου Κυνοπιαστινού συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου, υπό τον τίτλο "Ζωή και θάνατος του Κωνσταντίνου Παλιολόγου".
Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της έκδοσης: «Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται το βίο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Πρόκειται για το σκιαγράφημα μιας ηρωικής και συνάμα τραγικής μορφής της ανθρωπότητας. Ο Κωνσταντίνος από τη στιγμή που στέφτηκε αυτοκράτορας στον Μυστρά προκάλεσε τη μοίρα του. Ήταν ένας καταραμένος, ένας maudit.
Άτυχος σε όλα, ακόμα στο γάμο, μα και στον έρωτα, έμεινε δύο φορές χήρος και η τελευταία γυναίκα της ζωής του, η Άννα Νοταρά, κόρη του Λουκά Νοταρά, τον εγκατέλειψε λίγο πριν από την πτώση της Κωνσταντινούπολης και διέφυγε στη Δύση.Ο
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος που βασίλεψε για λίγο στα απομεινάρια της  Βυζαντινής αυτοκρατορίας, Μικρασιάτης και Σέρβος την καταγωγή, αισθανόταν Έλληνας. Οραματιστής καθώς ήταν, σκόπευε να προβεί σε ριζικές αλλαγές στο μικρό κράτος του, ώστε να το καταστήσει ισχυρό. Δεν πρόλαβε.

Έπεσε, ανώνυμος ήρωας, μαζί με τους άλλους συμπολεμιστές του, έγραψε ο Στέφαν Τσβάιχ. Προς δόξαν του, σημαντικοί άνθρωποι των ελληνικών γραμμάτων – ο Βιζυηνός, ο Καβάφης, ο Καζαντζάκης, ο Καραγάτσης, ο Κόντογλου, ο Εγγονόπουλος, ο Ελύτης – τον έχρισαν και λογοτεχνικό ήρωα.
To παρόν μυθιστορηματικό χρονικό περιέχει σκηνές από το βίο του, τον πολεμικό και τον ερωτικό, σε μιαν αφήγηση που μοιάζει με παραμύθι, ενώ δεν είναι παραμύθι».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Φίλιππος Φιλίππου
Ο Φίλιππος Φιλίππου γεννήθηκε στoυς Κυνοπιάστες της Κέρκυρας, το Δεκέμβριο του 1948. Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες και μυθιστορήματα.
Τα βιβλία του «Οι εραστές της θάλασσας» ή «Tο βιβλίο του άγνωστου ναύτη» και «Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας» σχετίζονται με τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας. Δύο από τα μυθιστορήματά του, «Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη» και «Ο θάνατος του Ζορμπά», έχουν ως κεντρικούς ήρωες πραγματικά πρόσωπα. Διηγήματά του, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις και άρθρα για διεθνή θέματα, έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ζει στην Αθήνα, αλλά είναι τακτικός επισκέπτης της γενέτειρας.
Πληροφορίες: «Ζωή και θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» του Φίλιππου Φιλίππου, εκδ. Ψυχογιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου