Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Καταπληκτική η παράσταση της κωμωδίας ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη, που ανέβασε ο Ερασιτεχνικός Θίασος Νέων των Κυνοπιαστών


Μια από τις πιο καλοδουλεμένες και ποιοτικές, ανάλαφρες και βατές στο ευρύ κοινό, θεατρικές παραστάσεις που έχουν ανεβεί ποτέ στους Κυνοπιάστες, ήταν τελικά η κωμωδία του Αριστοφάνη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ, που ανέβασε την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013, ο Ερασιτεχνικός Θίασος Νέων των Κυνοπιαστών, με πρωτοβουλία και επιμέλεια της εκπαιδευτικού Ευτυχίας (Εφης) Σουρβίνου – Ανυφαντή.
Τα κείμενα της παράστασης διασκεύασε ο εκπαιδευτικός Κώστας Μάμαλος, την μουσική επιμέλεια της παράστασης είχε η δασκάλα  μουσικής Άρτεμις Πουλημένου, ενώ στα σκηνικά, τον ήχο και το φωτισμό συνέβαλαν οι: Σπύρος Ανυφαντής, Κωστής Γλυκιώτης, Σπύρος Σκορδίλης, Αντώνης Ν. Πουλημένος και Σπύρος Α. Πουλημένος.
Στην έναρξη της παράστασης συμμετείχε και ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών ΓΕΙΤΟΝίΑ με τον Γιώργο Ανυφαντή, ενώ η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών και είχε τη στήριξη της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών.
Σαν να είχε προϊδεαστεί το κοινό για την ποιότητα της εκδήλωσης, γέμισε τον εκτεταμένο χώρο της πλατείας στα Χατζέικα Κυνοπιαστών, εξαντλώντας από νωρίς όλα τα καθίσματα που είχαν τοποθετηθεί και παρακολουθώντας άλλοι τόσοι προσελθόντες με κάποια καθυστέρηση, όρθιοι, την παράσταση.
Οι γυναίκες της Αθήνας απαντούν στην προτροπή της Λυσιστράτης για... αποχή!
Ευχάριστη έκπληξη ήταν για όλο το κοινό, η εντυπωσιακή απόδοση των παιδιών ηλικίας 13 έως 18 ετών, στους ρόλους της αριστοφανικής κωμωδίας. Καθαρή άρθρωση λόγου, σαν να είχαν κάνει μαθήματα ορθοφωνίας, εκφραστικά  και άνετα στις κινήσεις τους επί σκηνής, αποδείχτηκαν μεγάλα ταλέντα και επάξια απέσπασαν τα ζωηρά χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κοινού.
Κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς δεν ήταν μόνο η Βάσια Δαφνή που ενσάρκωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Λυσιστράτης, αλλά  και η ψυχή της όλης εκδήλωσης, η Εφη Σουρβίνου - Ανυφαντή, που δίδαξε τα παιδιά μέσα στην περίοδο των διακοπών τους, πώς μπορεί με συλλογική προσπάθεια, να επιτύχει κανείς, δύσκολους και υψηλούς στόχους, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι αρκούμαστε στα του οίκου μας ή παραδίδουμε εαυτούς στη… θερινή ραστώνη!

Πιτσιρίκια παρακολουθούν με αφοσίωση τη Λυσιστράτη
Το ανέβασμα της ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ του Αριστοφάνη στους Κυνοπιάστες, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία αναφερθήκαμε, αποκάλυψε, για μια ακόμη φορά, τις αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις που έχει στους κόλπους της η μικρή τοπική κοινωνία. Μια κοινωνία που, παρά τα εγγενή της προβλήματα, βρίσκεται συχνά στην πρωτοπορία, όταν με σοβαρότητα, εργατικότητα, μεθοδικότητα, συνέπεια και ενότητα, υπηρετεί τους στόχους που θέτει, σε όλους τους τομείς δράσης. Όταν οι εγωισμοί και οι μικρότητες παραμερίζονται και πρυτανεύει το πνεύμα της συνεργασίας και της συνεννόησης και προκρίνεται ό,τι προάγει το γενικό καλό, την πρόοδο, τον πολιτισμό και την ψυχική ανάταση των μελών της (τοπικής κοινωνίας), ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε…

Οι ρόλοι στην παράσταση

Αναλυτικά οι ρόλοι στην παράσταση, έχουν ως εξής:
Η κωμωδία του Αριστοφάνη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ, σε διασκευή Κώστα Μάμαλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ευτυχία Σουρβίνου - Ανυφαντή
Μουσική Επιμέλεια: Αρτεμις Πουλημένου
Υπεύθυνη Ηχοληψίας: Φιώρη Σκολαρίκη
Κρουστά: Κατερίνα Σουρβίνου
Ντέφι: Κωνσταντίνος Ανυφαντής
Τραγούδι εισαγωγής: Π. Χ. Κυνοπιαστών "Γειτονία"

Πρόσωπα έργου

Αφηγήτρια: Ολγα Μητσοπούλου
Λυσιστράτη, η πρωτεργάτρια του κινήματος: Βάσια Μ. Δαφνή
Κλεονίκη, γυναίκα Αθηναία: Φωτεινή Φαγογένη
Μυρρίνη, γυναίκα Αθηναία: Θάλεια Φούκα
Λαμπιτώ, γυναίκα Σπαρτιάτισσα: Όλγα Ζερβού
Αρτεμισία, γυναίκα Αθηναία: Αννα - Μαρία Ανυφαντή
Ευρύκλεια, γυναίκα Αθηναία: Αννη Πουλημένου
Στρυμόδωρος, γέρος Αθηναίος: Λάμπρος Γρίβας
Δράκης, γέρος Αθηναίος: ΄Αδωνις Σκορδίλης
Αστυνόμος: Νίκος Θ. Ανυφαντής
Βοηθός Αστυνόμος: Γιάννης Ζώτε
Κινησίας, σύζυγος Μυρρίνης: Μάκης Βαραγγούλης
Σπαρτιάτης, μαντατοφόρος: Τάσος Δ. Δαφνής
Αθηναίος, πολίτης: Γιάννης Μοναστηριώτης
Συμφιλίωση: Αλίκη Σάκκου
Φιλική συμμετοχή: Λαμπρινή Μηλιώνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου