Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

H Πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου, στην εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών

H Πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου, τελέστηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, στην εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας των Κυνοπιαστών, από τον εφημέριο της τοπικής ενορίας Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Κουτσούρη, συλλειτουργούντος του Κερκυραίου (από Αγ. Δέκα) Ηγούμενου της Ι.Μ. Ταξιαρχών Αιγίου, Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικου Πουλή και με τη συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού της Ενορίας, υπό τον πρωτοψάλτη – θεολόγο Γρηγόρη Δραγανίγο.
Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν ακόμη, η Ηγουμένη της Ι.Μ. Αγ. Παρασκευής Κυνοπιαστών Nυμφοδώρα Σουρβίνου, μοναχές της μονής και μοναχές από τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών Θωμάς Σούλος, αλλά και πλήθος ενοριτών και εκκλησιαζομένων επισκεπτών του χωριού.
Όπως εξήγησε στην «ΕΣΤΙΑ Κυνοπιαστών» ο διδάκτωρ Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Μεταλληνός, η Πρωτοχριστιανική αυτή Θεία Λειτουργία καθιερώθηκε από τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, που ήταν σύγχρονος του Χριστού, τον 1ο αιώνα και ετελείτο στην περίοδο των μεγάλων διωγμών των χριστιανών από τους Ρωμαίους, μέχρι τις αρχές του 4ου αιώνα, χωρίς ιδιαίτερες ψαλμωδίες, αλλά με πολλές ευχές.
Στη σύγχρονη εποχή η Πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία, τελείται στις 23 Οκτωβρίου, που τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και στις 26 Δεκεμβρίου, που γιορτάζεται η Σύναξη της Θεοτόκου.
Το κύριο χαρακτηριστικό της ξεχωριστής και κατανυκτικής αυτής λειτουργίας  είναι ότι τελείται εκτός Ιερού, μπροστά στο τέμπλο, ενώπιον του εκκλησιάσματος, καθώς στις πρωτοχριστιανικές εκκλησίες δεν υπήρχε το διαχωριστικό τέμπλο που καθιερώθηκε αργότερα.
Σ’ ένα τραπέζι τοποθετείται το Ευαγγέλιο, το Αντιμήνσιο και από την προσκομιδή τα Τίμια Δώρα. Η θεία κοινωνία τελείται λαμβάνοντας χωριστά τον `Aρτο – Τίμιο Σώμα του Χριστού και τον Οίνον – Τίμιο Αίμα του Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου