Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Η πίτα του νέου έτους και η εορταστική συναυλία της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, την ημέρα των Θεοφανείων

Την πίτα του νέου έτους θα κόψει η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο κέντρο του χωριού, την Παρασκευή 6  Ιανουαρίου 2017, ημέρα των Θεοφανείων, στις 7 το απόγευμα.
Θα προηγηθεί η καθιερωμένη μικρή εορταστική συναυλία του μουσικού σώματος, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Νίκα, ενώ θ’  ακολουθήσει κλήρωση λαχειοφόρου αγοράς.  
Σ΄ αυτήν θα κληρωθούν δύο TABLET τελευταίας τεχνολογίας και άλλα δώρα, με σκοπό την ενίσχυση της Φιλαρμονικής.
Οι λαχνοί διατίθενται ήδη, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και απλά μέλη του Ομίλου και κοστίζουν μόλις 1 ευρώ!
Η διοίκηση του Ομίλου, καλεί τα μέλη και τους φίλους της Φιλαρμονικής στους Κυνοπιάστες και ευρύτερα στο νησί, να συνδράμουν την προσπάθεια αυτή, καθώς αυτοί είναι πλέον τα πιό σημαντικά της στηρίγματα, που την κρατούν στη ζωή και επιτρέπουν τη συνέχιση της πλούσιας δράσης της.
.
Η ύπαιθρος Κέρκυρα κατά την πολιορκία του 1716
.
Στο μεταξύ, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016, με εξαιρετική επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, με τη σύμπραξη όλων των φορέων του χωριού, η εκδήλωση που φώτισε άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας και συγκεκριμένα:
.

1. Τη συμβολή των κερκυραίων χωρικών στην επιτυχή άμυνα της πόλης απέναντι στην οθωμανική πολιορκία, με την συγκρότηση και συμμετοχή στρατιωτικών σωμάτων και οπλιτών που τέθηκαν στη διάθεση του στρατάρχη Σούλεμπουργκ
2. Την προστασία και διασφάλιση των πηγών ανεφοδιασμού των πολιορκημένων από τις πηγές και τους αλευρο – νερόμυλους της Μπενίτσας και
3. Το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η ύπαιθρος του νησιού σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφές και λεηλασίες εκκλησιών και κατοικιών, από τα Οθωμανικά αποσπάσματα.
.
Στην εκδήλωση με την προβολή καλοδουλεμένου ντοκιμανταίρ και με τη συζήτηση που ακολούθησε, παρόντων και των τριών ερευνητών, του ιστορικού Ανδρέα Γραμμένου, και των ιστορικών ερευνητών Ντίνου Μπαλανίκα και Κώστα Γραμμένου, τέθηκαν ακόμη σημαντικά ζητήματα σχετικά με την πολιορκία, όπως το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα, η ανάγκη να στηθεί μνημείο για τους μαχητές κι αυτούς που θυσιάστηκαν στην πολιορκία του 1716, η χρησιμότητα αξιοποίησης των πηγών και των Οθωμανικών, που φωτίζουν τα γεγονότα της εποχής κ.α.

Η γιορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2017, η μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, γιορτάστηκε στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Κυνοπιαστών, με την Πρωτοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, που τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουτσούρης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Καρύδης και ο Πρεσβύτερος Μιχαήλ Βοϊτσέσκου (φωτο).

Ο ναός του μοναστηριού γέμισε κόσμο από το χωριό και εκτός αυτού. Ανάμεσά τους και Ρώσοι προσκυνητές που συμμετείχαν με ευλάβεια στη Θεία Λειτουργία, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα μας.
Ένα μεγάλο μέρος του εκκλησιάσματος, μετέλαβε της Θείας Κοινωνίας, κατά τα πρωτοχριστιανικά πρότυπα.
Σημειώνεται ότι ο Άγιος Πρωτομάρτυρας Στέφανος, απεικονίζεται σε τοιχογραφία του 18ου αιώνα, που βρίσκεται στο ιερό του ναού της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών (φωτο αριστερά).

H συναυλία της Παιδικής Χορωδίας της Ενορίας
..
Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, παρουσίασε εορταστικά σκετς και έδωσε την καθιερωμένη της χριστουγεννιάτικη συναυλία, η Παιδική Χορωδία «Γαλιλαία» της Ενορίας Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών, μέσα στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία της Παναγίας, υπό την διεύθυνση της Δήμητρας Καλογεροπούλου και της Ράνιας Δακανάλη (για το προπαιδικό τμήμα).
Την Παιδική Χορωδία, στους Χριστουγεννιάτικους ύμνους και τα κάλαντα, συνόδευσε στο πιάνο η Μαρία Υφαντή.
Το κοινό χειροκρότησε θερμά όλους του συντελεστές της εορταστικής αυτής εκδήλωσης.
.
Τέλος, ανήμερα των Χριστουγέννων στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε λαμπρύνοντας τη μεγάλη γιορτή, και η εκκλησιαστική χορωδία της Ενορίας υπό την διεύθυνση του Νίκου Μερτύρη, ενώ αμέσως μετά, η Ενορία παρείχε, στο προαύλιο του ναού, στους εκκλησιασθέντες, κεράσματα μαστίχας και μαντολάτου, με την Παιδική Χορωδία να αποδίδει τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα (φωτο).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου