Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Τηγανίτες ή λουκουμάδες το γλυκό έδεσμα αυτών των γιορτινών ημερών;


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, βαδίζοντας προς τις γιορτές των Χριστουγέννων, τα τοπικά έθιμα και δρώμενα, όπως αυτά μάλιστα αποδίδονται κατά το κερκυραϊκό ιδίωμα, δίνουν ξεχωριστό χρώμα στη ζωή μας.
Ένα από αυτά, είναι συνδεδεμένο με τις τηγανίτες, που τούτες τις μέρες έχουν την... τιμητική τους στην Κέρκυρα, τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, το έθιμο της τηγανίτας αναγγέλλεται εδώ, σε ανακοινώσεις διαφόρων φορέων, ως “έθιμο των λουκουμάδων”, παραπέμποντας στην τουρκοαραβική εκδοχή της ονομασίας του λαχταριστού αυτού γιορτινού εδέσματος και ειδικότερα την λέξη lokma, που σημαίνει μπουκιά.
Αντίθετα, καθώς η Κέρκυρα ουδέποτε είχε άμεσες επιρροές από τους λαούς αυτούς, εδώ επί αιώνες γίνεται χρήση του όρου “τηγανίτες” που είναι καθαρά ελληνική λέξη, με καταγωγή από τον τηγανίτη (άρτο) της αρχαίας γλώσσας μας.
Παρασκευάζεται από ζύμη τηγανισμένη σε καυτό λάδι. Οι τηγανίτες για μας και λουκουμάδες για τους απέναντι συνέλληνες, έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου και περιχύνονται με μέλι ή με σιρόπι, γαρνίρονται με κανέλλα και μερικές φορές με ζάχαρη άχνη.
Οι τηγανίτες ονομάζονται και σβιγκοί από τους Έλληνες Εβραϊκής καταγωγής, που τους προσφέρουν σαν γλυκό τα Χριστούγεννα. Αναφέρεται ότι η λέξη προέρχεται από τους Ρωμανιώτες, αν και προέρχεται από τη μεσαιωνική γερμανική λέξη swinge. Ένα παρόμοιο γλυκό αναφέρεται στην Ιταλία ως sfingi di San Giuseppe.
Το γλυκό αυτό είναι δημοφιλές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην Τουρκία, οι λουκουμάδες, ως γλυκιές μπουκιές, προσφέρονται παραδοσιακά στις κηδείες και σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ η Wikipedia αναφέρει ότι την ίδια σημασία έχει η λέξη και στα Αραβικά (لقمة luqma(t)). Μία παραλλαγή που ονομάζεται لقمة القادي (η μπουκιά του δικαστή) περιγράφεται από τον Muhammad bin Hasan al-Baghdadi τον 13ο αιώνα και παρασκευάζεται στα Αραβικά κράτη μέχρι σήμερα.
Μετά απ’ όλα αυτά τί λέτε;
- Τηγανίτες ή λουκουμάδες θα λέμε τις γλυκιές αυτές μπουκιές που θα φάμε στην Κέρκυρα, τις γιορτινές μέρες που έρχονται;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου