Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

9 Ιουλίου 1987: Τριάντα χρόνια από το θάνατο του εκδότη – ιστορικού Κώστα Δαφνή

Ήταν 9 Ιουλίου 1987, όταν έφυγε από τη ζωή ο Κερκυραίος δημοσιογράφος, εκδότης, ερευνητής και ιστορικός  Κώστας Δαφνής, σε ηλικία 76 χρονών.
Ο Κώστας Ευγενίου Δαφνής γεννήθηκε στους Κυνοπιάστες της Κέρκυρας, το 1911 και πήγε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, όπως και ο αδελφός του, επίσης ιστορικός, Γρηγόρης Δαφνής.
Το 1927, μαθητής ακόμα, ίδρυσε τον Φιλολογικό όμιλο Νέων Κερκύρας, το 1929 δημοσίευσε το πρώτο του κείμενο στο περιοδικό του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Νέα Εστία». Το 1932 εξέδωσε στην Αθήνα, μαζί με τον Κ.Θ. Δημαρά και τον Λώρο Φαντάζη, το περιοδικό «Δελτίο Κριτικής» και στην Κέρκυρα όπου εγκαταστάθηκε στη συνέχεια εξέδωσε τις εφημερίδες «Κερκυραϊκό Βήμα» (1934-1940), «Κερκυραϊκά Νέα» (1944-1981), «Τηλέγραφος» (1958-1980).
Το 1945 εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό «Φιλολογικά Νέα». Το 1951 και για 35 χρόνια, εξέδωσε τα «Κερκυραϊκά Χρονικά», ετήσιο τόμο ιστορίας, λαογραφίας και τέχνης.
Το 1952 ήταν ο πρωτεργάτης της ίδρυσης της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, το 1972 ιδρυτικό στέλεχος του κέντρου ερεύνης και διεθνούς επικοινωνίας «Ιόνιος Ακαδημία».
Στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής της Κέρκυρας παρέμεινε κρατούμενος των Ιταλών σε διάφορα στρατόπεδα. 
Με δική του πρωτοβουλία η Ε.Κ.Σ. φρόντισε για την απαλλοτρίωση και την αναπαλαίωση του σπιτιού στην οδό Αρσενίου, στα Μουράγια, όπου έζησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της παραμονής του στην Κέρκυρα, ο Διονύσιος Σολωμός, το οποίο σήμερα στεγάζει το Μουσείο Σολωμού. Θεωρούσε ως έργο ζωής, την ιστορική αποκατάσταση του εν πολλοίς παρεξηγημένου προσώπου του Ιωάννη Καποδίστρια, προχωρώντας στην δημοσίευση του «Αρχείου Καποδίστρια», το οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει εξαιτίας του θανάτου του.
Είναι ο συγγραφέας της μεγάλης μονογραφίας για την Κέρκυρα της πέτρινης περιόδου, «Χρόνια πολέμου και κατοχής - Κέρκυρα 1940 - 1944 - Μια άγνωστη ιστορία»
Ο Κώστας Δαφνής ήταν αδελφικός φίλος του Οδυσσέα Ελύτη (φωτο), γεγονός που έφερνε συχνά στο νησί μας το μεγάλο νομπελίστα ποιητή.
Το σπίτι του Κώστα Δαφνή στη γειτονιά «Δαφνάτικα» των Κυνοπιαστών διατηρείται, με φροντίδα του γιού του Ευγένιου, σε καλή κατάσταση.

Το όνομα του Κώστα και του Γρηγόρη Δαφνή φέρει, από το 1997, η Εστία Ιστορίας και Πολιτισμού των Κυνοπιαστών, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί και ο Πολυφωνικός Χορός «ΓΕΙΤΟΝίΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου