Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Κυνοπιαστινού συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου "Ο ερωτευμένος Ελύτης"

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, το 16ο βιβλίο του Κυνοπιαστινού συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου (Φιλίππου Θεοτόκη Πουλημένου), από τις εκδόσεος "Ψυχογιός", με τίτλο "Ο ερωτευμένος Ελύτης". 
Πρόκειται για μυθιστόρημα που αναφέρεται στις επαφές και σχέσεις που ανέπτυξε στην Κέρκυρα, το 1937, όταν υπηρετούσε εδώ στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, με προσωπικότητες της εποχής και με ντόπιους λογοτέχνες, ανάμεσα στους οποίους και οι Κυνοπιαστινοί Γρηγόρης και Κώστας Δαφνής.  
Οι σχέσεις του Ελύτη επεκτάθηκαν, ως φαίνεται, αρκετά μέσα στην τοπική κοινωνία και ενέπνευσαν μέρος του ποιητικού του έργου.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος
Κέρκυρα 1937, δικτατορικό καθεστώς Μεταξά. Από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο ο Οδυσσέας Ελύτης φοιτά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, «απομονωμένος επάνω στο Φρούριο», σύμφωνα με τον ίδιο. Πολλά χρόνια αργότερα, ένας συγγραφέας πηγαίνει στο Νησί των Φαιάκων για να μάθει πώς διήγε τόσους μήνες εκεί ο ποιητής, συνυπηρετώντας με τον Κύπριο φίλο του Ευάγγελο Λουίζο. Με ποιους συναντήθηκε, εκτός από τον Λόρενς Ντάρελ, το γιατρό Θεόδωρο Στεφανίδη και μερικούς ντόπιους λογοτέχνες; Πώς περνούσε τις ελεύθερες ώρες του; Ποια ήταν η σχέση του με ορισμένες νεαρές αριστοκράτισσες; Ακόμη, τι κρύβεται πίσω από το ποίημά του «Ελένη»;

Ο Οδ. Ελύτης στο σπίτι του Μάρκου Θεοτόκη στους Καρουσάδες, 
μαζί με τον Κώστα και το Γρηγόρη Δαφνή
Ο Οδ. Ελύτης με τον Κ. Δαφνή στην Κέρκυρα




























-




-






Οερωτευμένος Ελύτης είναι ένα μυθιστόρημα για τον νεαρό έφεδρο αξιωματικό με τα ποιητικά οράματα και ταυτόχρονα μια σπουδή για τον άνθρωπο Ελύτη. Σε αυτό γίνεται λόγος για την πολιτική πλευρά του, μα και την ερωτική. Διότι είναι ερωτικός ποιητής• ολόκληρο το σώμα της ποίησής του είναι ερωτικό. Ο έρωτας διαποτίζει και το Άξιον Εστί, ίσως το ωραιότερο ποίημα που έχει γραφτεί στην ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος σε μια συνέντευξη παραδέχεται την ηδονοθηρία του: «Ήμουν δοσμένος “εις τες ηδονές”, που λέει κι ο Καβάφης.»

  Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Φίλιππος Φιλίππου

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ γεννήθηκε στους Κυνοπιάστες της Κέρκυρας το Δεκέμβριο του 1948. Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες και μυθιστορήματα. Τα βιβλία του "Οι εραστές της θάλασσας" ή "Το βιβλίο του άγνωστου ναύτη" και "Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας" σχετίζονται με τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας. Δύο από τα μυθιστορήματά του, "Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη" και "Ο θάνατος του Ζορμπά", έχουν ως κεντρικούς ήρωες πραγματικά πρόσωπα. Διηγήματά του, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις και άρθρα για διεθνή θέματα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ζει στην Αθήνα αλλά είναι τακτικός επισκέπτης της γενέτειράς του.

Ο συγγραφέας Φ. Φιλίππου (6ος στη μέση)  με συγχωριανούς και φίλους του στους Κυνοπιάστες (Σεπτ. 2009)


Τον περασμένο Αύγουστο, η Πρωτοβουλία για την Εστία Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών, τίμησε, ανάμεσα σε επτά Κυνοπιαστινούς συγγραφείς και ποιητές, τον Φίλιππο Φιλίππου, ο οποίος τον επόμενο μήνα, το Σεπτέμβρη, επισκέφτηκε και πάλι το χωριό του και ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την τιμή που του έκαναν.

Μυθιστόρημα: Ο ερωτευμένος Ελύτης - Συγγραφέας: Φίλιππος Φιλίππου 
Εκδόσεις Ψυχογιός - Νοέμβριος 2011 - Σελ.: 384 - Τιμή: 15,50 €

1 σχόλιο:

  1. Φαίνεται να είναι πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο καθώς προσεγγίζει μια άγνωστη πλευρά του μεγάλου Ποιητή σε χρόνια της πρώτης αυθεντικότητας και της "ζύμωσης" στην ψυχή του και τη σκέψη του των επόμενων μεγάλων έργων του. Κάποιες "ατμόσφαιρες" εδώ και κάποιες εικόνες πιθανότατα έγιναν μερικές από τις Αιώνιες Λέξεις του.
    Φαντάζομαι ότι το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας;

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή