Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Πρωτοποριακό πρόγραμμα σήμανσης 16 μνημείων και αξιοθέατων του παραδοσιακού οικισμού Κυνοπιαστών

Στην υλοποίηση του έργου «Σήμανση μνημείων και αξιοθέατων του παραδοσιακού οικισμού Κυνοπιαστών» προχωρά αυτές τις μέρες, η ΕΣΤΙΑ Ιστορίας και Πολιτισμού «Γρηγόρης και Κώστας Δαφνής», μετά την οριστική έγκριση από την Αναπτυξιακή Ιονίου ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ – ΟΤΑ, της σχετικής πρότασης που είχε κατατεθεί στις αρχές του 2015, με χρηματοδότηση 19.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, από το τοπικό πρόγραμμα Leader.
Είχε προηγηθεί ομόφωνη έγκρισή του από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυνοπιαστών και αμέσως μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας.

Το έργο αυτό, μοναδικό στο νησί της Κέρκυρας, περιλαμβάνει την τοποθέτηση 16 πινακίδων σήμανσης σε αντίστοιχα μνημεία και αξιοθέατα του χωριού, που είναι επίσημα χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός με Π.Δ. του 1978.

Οι πινακίδες με υλικά ανεξίτηλης απεικόνισης, θα είναι γραμμένες στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα και θα περιλαμβάνουν βασικά πληροφοριακά στοιχεία και φωτογραφίες.

Επάνω στις πινακίδες θα τοποθετηθεί και απεικόνιση του συστήματος QRCode μέσω του οποίου ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης, εφόσον είναι κάτοχος συσκευής smartphone με σύνδεση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, θα βρίσκει στην οθόνη του, πλούσιο αναλυτικό πληροφοριακό υλικό με πολλές φωτογραφίες για κάθε ένα από τα 16 μνημεία – αξιοθέατα των Κυνοπιαστών και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες και χρηστικές πληροφορίες για το χωριό. Το πληροφοριακό αυτό υλικό θα είναι αναρτημένο στο νέο ιστότοπο  www.kynopiastes.gr, που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ιδίου έργου, σε πέντε (5) γλώσσες και συγκεκριμένα: ελληνική, αγγλική, ρωσική, γερμανική και ιταλική.


Τα 16 μνημεία και αξιοθέατα των Κυνοπιαστών

Στο κέντρο του χωριού προβλέπεται η τοποθέτηση μιας ακόμη μεγαλύτερης πινακίδας με δορυφορική απεικόνιση του παραδοσιακού οικισμού και των 16 προβαλλόμενων σημείων, τα οποία αναφέρονται στα εξής μνημεία και αξιοθέατα:


  1. Οικία δημάρχου Μεσοχωριτών Ανδρέα Παϊπέτη και του γιου του, βουλευτή Σπύρου Παϊπέτη (αρχές του 20ου αιώνα).
  2. Παλαιό κοινοτικό γραφείο και βιβλιοθήκη «Κώστας Δαφνής».
  3. Εκκλησία Αγίου Σπυρίδωνα (μικρή μονόκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα)
  4. Μουσείο Ελιάς «Δονάτος Παϊπέτης.
  5. Παραδοσιακή ταβέρνα ΤΡΥΠΑ.
  6. Ιερά μονή Αγίας Παρασκευής, από τον 17ο αιώνα, όπου φυλάσσονται λείψανα της αγίας αλλά του Οσίου Ιωσήφ του Ηγιασμένου.
  7. Κτήριο παλιού Δημοτικού Σχολείου Κυνοπιαστών (1896 – 2007)
  8. Εκκλησία (τρίκλιτη βασιλική) της Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσας, από τον 15ο αιώνα.
  9. Κτήριο Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, που ιδρύθηκε το 1966.
  10. Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, από τον 16ο αιώνα.
  11. Οικία ιστορικών ερευνητών και συγγραφέων του 20ου αιώνα, αδελφών Γρηγόρη και Κώστα Δαφνή.
  12. Παλαιά αρχοντική οικία οικογένειας Αλταβίλλα - Χαλικιόπουλου (Βιλλέτα).
  13. Οικία καθηγητή φιλοσοφίας στο πανεπ. Λειψίας, Αριστοτέλη Πουλημένου.
  14.  Εκκλησία και κοιμητήριο Αγ. Νικολάου, από τον 14ο αιώνα
  15.  Μικρή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, από τον 17ο αιώνα.
  16.  Ελαιόδενδρο – μνημείο της φύσης, με περίμετρο κορμού 13,80 μέτρων στη βάση του και υπολογιζόμενη ηλικία 1700 χρόνων!

Η ΕΣΤΙΑ Ιστορίας και Πολιτισμού Κυνοπιαστών «Γρηγόρης και Κώστας Δαφνής» με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, φιλοδοξεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα του χωριού αυτού της κερκυραϊκής ενδοχώρας, να τονώσει την τοπική οικονομική δραστηριότητα και να προωθήσει την απασχόληση.

Στις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί μια ακόμη, άκρως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της ΕΣΤΙΑΣ, με στόχο την προσέλκυση κοινού που θα ήθελε να αποκτήσει βιωματική σχέση με τη ντόπια λαϊκή παράδοση και τα έθιμα του χωριού.

1 σχόλιο: