Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ ΔΙΣΤΙΧΑ ΤΣΗ ΑΓΑΠΗΣ


Τα Κερκυραϊκά δίστιχα λιανοτράγουδα της αγάπης, είναι δεκαπεντασύλλαβοι στίχοι, άγνωστων λαϊκών δημιουργών, με κοινή θεματική αναφορά. Τα τραγουδούσαν εδώ και αιώνες στις παρέες τους οι κάτοικοι της Κέρκυρας, συνολικά στο νησί, ιδιαίτερα όμως στην ύπαιθρο. Τους στίχους αποδίδει με διάφορους μελωδικούς αυτοσχεδιασμούς, ανά δύο, το κάθε μέλος της παρέας και αυτή με τη σειρά της επαναλαμβάνει, παραδίδοντας τη στυτάλη στον επόμενο, που συχνά αυτοσχεδιάζει.
΄Εντεκα τέτοια δίστιχα, αποδίδει ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία" με τον Γιώργο Χονδρογιάννη (Μπεζερή) να συνοδεύει στην κιθάρα. Τον χορό συντονίζει ο Γιώργος Ανυφαντής, ενώ τη λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.
Το βίντεο αυτό είναι απόσπασμα παραγωγής του Corfu Channel για το Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του σταθμού του 2012. Γυρίστηκε στην Ταβέρνα "Τρύπα" στους Κυνοπιάστες Κέρκυρας, με παρουσιάστρια, το μέλος του Π.Χ.Κ. "Γειτονία" Άννα Δαφνή, που ερμηνεύει και το πρώτο δίστιχο.
Στις κάμερες ήταν οι Γιάννης Πέζαρος και Γιώργος Καταπόδης και στο μοντάζ η Μαρία Λαγκαδίτη.


Κερκυραϊκά Λιανοτράγουδα στον Ελαιώνα 
ΕΝΥΧΤΩΣΕ ΚΙ ΕΒΡΑΔΙΑΣΕ...

 

Τα Κερκυραϊκά Λιανοτράγουδα αναφέρονται στο τέλος μιας κοπιαστικής μέρας στο μάζεμα της ελιάς μέσα στον ελαιώνα. Εργάτες και εργάτριες δεν πτοούνται από την κούραση και τραγουδούν τα συναισθήματά τους, τα πάθη και τις επιθυμίες τους. Οι συντροφικοί δεσμοί αναπτύσσονται ισχυροί και εκφράζεται η λύπη που το σούρουπο σημαίνει τον αποχωρισμό της παρέας.

"Ενύχτωσε και μου πονεί τη συντροφιά ν' αφήσω
Θεέμου φέξε γλήγορα για να ξαναγυρίσω"
Τραγουδάει ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία".
Συντονίζει ο Γιώργος Ανυφαντής. Τη λαογραφική έρευνα επιχειρεί ο Στέφανος Πουλημένος.
Η βιντεοσκόπηση έγινε στο Μουσείο Ελιάς Κυνοπιαστών Κερκύρας "Δονάτος Παϊπέτης" το Δεκέμβρη του 2012, για την Χριστουγεννιάτικη εκπομπή του Corfu Channel.

Κερκυραϊκά Λαϊκά Δίστιχα 
 ΗΘΕΛΑ ΝΑ...

Κερκυραϊκά λαϊκά δίστιχα, που τραγουδάει ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών "Γειτονία", σε απόσπασμα από την Χριστουγεννιάτικη εκπομπή του Corfu Channel.
Είναι βασισμένα σε στίχους και μελωδία που απέδωσε η 80χρονη Κατερίνα Βάρθη, γόνος οικογένειας λαϊκών οργανοπαιχτών, στους Καστελλάνους Μέσης Κέρκυρας και κατέγραψαν οι Σπύρος Σκορδίλης, Στέφανος Πουλημένος και Κώστας Κολοβός, τον Οκτώβριο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου