Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η εικόνα του Αγ. Γεωργίου στην εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών

Δεσπόζουσα θέση και στην εκκλησία της Υ.Θ. Ελεούσας Κυνοπιαστών κατέχει η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που η μνήμη του γιορτάζεται σήμερα Ν. Δευτέρα 2 Μαϊου 2016, καθώς η 23η Απριλίου, ημέρα της κανονικής γιορτής, έπεσε, όπως συχνά συμβαίνει, στην περίοδο της Μ. Σαρακοστής.
Η εικόνα αυτή βρίσκεται σε περίτεχνο προσκυνητάρι, στο δεξί κλίτος της εκκλησίας από τότε που αυτή πήρε τη σημερινή της μορφή στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ο Άγιος Γεώργιος παρουσιάζεται έφιππος, όπως πάντα, να σκοτώνει το φοβερό δράκο, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος του λαού. Η εικόνα είναι φιλοτεχνημένη το 18ο αιώνα, από άγνωστο αγιογράφο της Επτανησιακής Σχολής, με έντονα τα δυτικότροπα χαρακτηριστικά, μια τεχνοτροπία που είναι διαδεδομένη σε πολλές Ελληνορθόδοξες εκκλησίες εκείνης της εποχής, στην Κέρκυρα και τα άλλα Ιόνια νησιά.
Σημειώνεται ότι η εικόνα αυτή ήταν τοποθετημένη στο εντοιχισμένο προσκυνητάρι στη νότια πλευρά της μονόκλιτης βασιλικής της Υ.Θ. Ελεούσας, που κατασκευάστηκε το 1720, στη θέση μικρότερης ιδιωτικής εκκλησίας, μέχρι που μετακινήθηκε στη σημερινή της θέση, όταν η εκκλησία επεκτάθηκε εκ νέου σε τρίκλητη βασιλική, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η ΕΣΤΙΑ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ, εύχεται σε όλους τους εορτάζοντες Γιώργους και Γεωργίες, Χρόνια Πολλά και χαρούμενα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου