Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Εντυπωσιακή εκδήλωση Λαϊκού Πολιτισμού στους Κυνοπιάστες

  • ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΕΠΤΑ (7) ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΙΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΕΣ

  • ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ Ο ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ "ΓΕΙΤΟΝΙΑ"


Σπάνια, πηγαία και αυθόρμητη έκφραση λαϊκού πολιτισμού, χαρακτηρίστηκε από πολλούς των παρευρισκομένων η εκδήλωση που οργανώθηκε από την Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Εστία Ιστορίας και Πολιτισμού των Κυνοπιαστών, την Κυριακή 7 Αυγούστου 2011, το βράδυ, στη γειτονιά «Δαφνάτικα» του χωριού, τόσο ως προς το σκέλος που αφορούσε την τιμή και αναγνώριση του σημαντικότατου έργου των επτά Κυνοπιαστινών συγγραφέων και ποιητών, όσο και ως το σκέλος της παρουσίασης των αυθεντικών παραδοσιακών τραγουδιών της Κέρκυρας από τον Πολυφωνικό Χορό «Γειτονία», που συγκροτήθηκε την άνοιξη στους Κυνοπιάστες.
Την εκδήλωση που παρακολούθησε με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, αφοσίωση και με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, άνοιξε η Άννα Δαφνή, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία για την ιδιαίτερη, με μοναδικά χαρακτηριστικά, εκδήλωση. Αναφέρθηκε στις προσωπικότητες του χωριού, που για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και τιμάται το έργο τους με τέτοιο τρόπο και εξήγησε τα της δημιουργίας και των σκοπών που θέλει να υπηρετήσει ο Πολυφωνικός Χορός «Γειτονία».
Τέλος παρουσίασε τους πολυάριθμους συντελεστές της εκδήλωσης:
Από τον Γιώργο Ανυφαντή που συντονίζει τον πολυφωνικό χορό, το Σπύρο Α. Πουλημένο που είχε την ευθύνη της όλης οργάνωσης και τις δημόσιες σχέσεις, το Στέφανο Πουλημένο που έχει την ευθύνη της έρευνας και τεκμηρίωσης όλων των στοιχείων τόσο για τα παραδοσιακά τραγούδια όσο και για τους τιμώμενους Κυνοπιαστινούς Συγγραφείς και Ποιητές μέχρι και τα μέλη του πολυφωνικού, το Δημήτρη Μεταλληνό που συνόδευσε στην κιθάρα αλλά και τους νέους και νέες του χωριού - κυρίως φοιτητές - που παρουσίασαν τους τιμώμενους και το έργο τους και τέλος την καθηγήτρια ΄Ελενα Βουσολίνου - Ανυφαντή στην απαγγελία ποίησης.

Ειδικότερα:
• Τον συγγραφέα - καθηγητή φιλοσοφίας στην Λειψία της Γερμανίας του μεσοπολέμου, Αριστοτέλη Πουλημένο, παρουσίασε η φοιτήτρια ΄Ολγα Σουρβίνου του Αριστοτέλη, που διάβασε και απόσπασμα από κείμενο του συγγραφέα το οποίο δημοσιεύτηκε στο φιλολογικό περιοδικό «Νουμάς» στην Αθήνα, το 1908.
• Τον συγγραφέα - ιστορικό Κώστα Δαφνή παρουσίασε ο Μαθητής Γ΄ Λυκείου Τάσος Δ. Δαφνής, που διάβασε και απόσπασμα από το βιβλίο του «Μέρες Πολέμου και Κατοχής» εκδ. 1966, και ειδικά το απόσπασμα που αναφέρεται στους Ιταλικούς βομβαρδισμούς στην πόλη, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1940.
• Τον συγγραφέα - καθηγητή Δημήτρη Πουλημένο, παρουσίασε η φοιτήτρια Ελλη Θ. Ανυφαντή, διαβάζοντας και απόσπασμα από βιβλίο του - έκδοση του 1932 - που αναφερόταν στην Ιερά παράδοση ως μία από τις βάσεις της ορθόδοξης πίστης.
• Το έργο του ποιητή Δημήτρη (Μίμη) Ι. Σουρβίνου, παρουσίασε ο σπουδαστής δημοσιογραφίας Βασίλης Σπ. Σουρβίνος, ενώ η φιλόλογος ΄Ελενα Βουσολίνου - Ανυφαντή διάβασε από την ποιητική συλλογή "Τεφροδόχος" (1985) το ποίημά του «Βαθύς ο θρόος».
• Το έργο του συγγραφέα - ιστορικού Γρηγόρη Δαφνή, παρουσίασε η φοιτήτρια Κατερίνα Πενηντάρχου - Πουλημένου, ενώ διάβασε και απόσπασμα που αναφερόταν στη δολοφονία του Καποδίστρια, από το βιβλίο του «Ιωάννης Καποδίστριας - Η γένεση του Ελληνικού κράτους».
• Τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου (φιλολογικό ψευδώνυμο του Φίλιππου Πουλημένου) και το έργο του παρουσίασε ο μουσικός Χρήστος Θ. Παϊπέτης, ο οποίος και διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο του «Οργισμένος έφηβος» με στοιχεία αυτοβιογραφίας, που αναφερόταν στην περιγραφή μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στην Κέρκυρα, τον Οκτώβρη του 1961, όπως την έζησε ο ίδιος, όντας μαθητής της πρώτης τάξης του Γυμνασίου, λίγο πριν τη μετανάστευση της οικογένειάς του στην Αθήνα.
• Τέλος, τον καθηγητή, συγγραφέα και ποιητή Στέφανο Αλκ. Παϊπέτη και το έργο του παρουσίασε ο σπουδαστής δημοσιογραφίας Κωνσταντίνος Δ. Παϊπέτης, ενώ απόσπασμα από ένα ποίημά του που περιλαμβάνεται στη συλλογή «Τα τραγούδια του κόσμου που αλλάζει» απέδωσε ο Στέφανος Πουλημένος.
 Φανερά συγκινημένος ο Στέφανος Παϊπέτης παρακολούθησε την εκδήλωση, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση των διοργανωτών, απηύθυνε χαιρετισμό, όπου χαρακτήρισε την τιμή που του έγινε από το χωριό του, ως την πιο σημαντική της ζωής του. Ομολόγησε δε ότι αισθάνεται πλέον, ακόμη πιο ισχυρούς τους δεσμούς με τους συγχωριανούς του και τον τόπο που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
Στην εκδήλωση ακόμη παρέστησαν και την παρακολούθησαν γεμάτες συγκίνηση, η Αλεξάνδρα, σύζυγος του ποιητή Δημήτρη Σουρβίνου και η κόρη τους Ιφιγένεια, που ήρθαν από την Αθήνα.

Ο Πολυφωνικός Χορός «Γειτονία»


Ο Πολυφωνικός Χορός «Γειτονία» με συντονιστή τον Γιώργο Ε. Ανυφαντή, γνωστό από τη συμμετοχή του στην Κερκυραϊκή Τετραφωνία, απέδωσε τα κερκυραϊκά τραγούδια: «Μία παρέα είμαστε», το καθιστικό «Τα πάθη μου να γράψω», τα τραγούδια της αγάπης «Μια βαρκούλα θ' αρματώσω» και «Καλησπερίζω δυο καρδιές», το ευχετήριο τραγούδι σε νιόπαντρους «Ανέβηκα στην κερασιά», τα σε ρυθμό συρτού τραγούδια «Μαύρα μάτια» και «Έχεις μαλλιά τετράξανθα» και το επίσης τραγούδι της (ξεχασμένης) αγάπης «Νάχα μια ξέστα φαραώ».
Στην κιθάρα συνόδευσε ο Δημήτρης Μεταλληνός, ενώ «σόλο» τραγούδησαν οι: Γιώργος Ανυφαντής, Ελένη Πουλημένου, Ντίνα Παϊπέτη και Ελένη Τσαγκαρόπουλου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης, ο πρώην πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Ανδρέας Παϊπέτης, οι αρχιμουσικοί της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας Σπύρος Προσωπάρης, της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών Γιώργος Αρκούδης, της Παιδικής Χορωδίας των Κυνοπιαστών Άρτεμη Πουλημένου, ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και ψυχή των εκδόσεων «Αλκίνοος» Χρήστος Μέμμος - Κορφιάτης και πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, που κατέκλυσε τα Δαφνάτικα των Κυνοπιαστών.
Ήρθαν αργότερα στο χωριό
Στον απόηχο της μοναδικής αυτής εκδήλωσης, επισκέφτηκε στις αρχές Σεπεμβρίου του 2011, τους Κυνοπιάστες, ο γιός του τιμηθέντος Δημοσιογράφου – Ιστορικού Κώστα Δαφνή, Ευγένιος, που είναι καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.
Ο Ευγένιος Δαφνής συναντήθηκε με τον, εκ των συντελεστών της εκδήλωσης, Στέφανο Πουλημένο, τον ευχαρίστησε για την τιμή που έκανε το χωριό στον πατέρα του, συνεχάρη για την διοργάνωση της μοναδικής αυτής βραδιάς λαϊκού πολιτισμού και του ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του να επισκευάσει και να φροντίσει γενικότερα το πατρικό του σπίτι στα Δαφνάτικα.

Μερικές μέρες μετά, το χωριό – γενέτειρά του επισκέφτηκε και ο συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου (Φίλιππος Θεοτόκη Πουλημένος) και συναντήθηκε με τον Στέφανο Πουλημένο στο γραφείο του στους Κυνοπιάστες. Ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης για την τιμή που του έκαναν και ανακοίνωσε ότι το επόμενο βιβλίο του θα αναφέρεται και στο χωριό, καθώς παρουσιάζει τη σχέση του Κυνοπιαστινού ιστορικού Κώστα Δαφνή με το νομπελίστα συγγραφέα Οδυσσέα Ελύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου